Odpowiedz do tematu
:
A co będzie gdy pogrzebią w magazynach Air France i znajdą skrzynię Rolków?
:
To bym takiego Rolka kupił. Na sprzedaż.
:
Dobry zakup dla anemika. Po roku używania odkręca dekiel, wysypuje na łyżeczkę opiłki i ma na następny rok porcję kłalitnego żelaza.
:
też pewnie kupił bym wszystkie za bezcen ... a potem pewnie sprzedał .
nie ma nic w tym złego .
Zostawiłem sobie jednego Orisa dla siebie .
nie ma nic w tym złego .
Zostawiłem sobie jednego Orisa dla siebie .
:
A jednak. A myslałem, że nie byłeś nim zachwycony i że wszystkie puściłeś do ludu.
Rudolf napisał/a: |
też pewnie kupił bym wszystkie za bezcen ... a potem pewnie sprzedał .
nie ma nic w tym złego . Zostawiłem sobie jednego Orisa dla siebie . |
A jednak. A myslałem, że nie byłeś nim zachwycony i że wszystkie puściłeś do ludu.
:
zachwycony byłem , ale jestem próżny i jak w domu pojawiło się ich nie małe stado , jakoś mi tak z powszedniał .
Teraz czekam aż mi minie
andrewjohn napisał/a: |
A jednak. A myslałem, że nie byłeś nim zachwycony i że wszystkie puściłeś do ludu. |
Teraz czekam aż mi minie
: antyrefleks BC3
Jak to właściwie jest z tym antyrefleksem w szafirze Orisa BC3? Jedni piszą, że jest, a mnie sie wydaje, że go ni ma . Jak sie na niego patrzy pod różnymi kątami, to odbija nieraz światło i wszystko dookoła jak lustro, znacznie utrudniając odczyt tarczy, stąd takie a nie inne moje wnioski. Może ktoś z użytkowników może to wyjaśnić?
:
Widać różnicę?
Nie zawsze antyrefleks musi być mocno widoczny, by spełniał swoje zadanie. Ba! Najlepszy antyrefleks to jest taki, którego dostrzegasz tylko i wyłącznie pod odpowiednim kątem, a nie w dużym zakresie.
Widać różnicę?
Nie zawsze antyrefleks musi być mocno widoczny, by spełniał swoje zadanie. Ba! Najlepszy antyrefleks to jest taki, którego dostrzegasz tylko i wyłącznie pod odpowiednim kątem, a nie w dużym zakresie.
:
Ostatnio zmieniony przez andrewjohn 2012-09-08, 18:41, w całości zmieniany 2 razy
Hmm..., nie wiem, może ja to źle rozumiałem, ale wydawało mi się, żę antyrefleks powinien ograniczać zjawisko, jak na drugim zdjęciu w większośći sytuacji i właśnie w dużym zakresie, a nie jedynie pod jednym kątem. W każdym bądź razie w innych moich zegarkach np. Certinie czy Atlanticu działa w zdecydowanie większym zakresie. Stąd moje podejrzenia, że w tym Orisie po prostu antyrefleksu nie ma. A może na białej tarczy słabiej widać działanie antyrefleksu?
Ostatnio zmieniony przez andrewjohn 2012-09-08, 18:41, w całości zmieniany 2 razy
:
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2012-09-08, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Tak, źle zrozumiałeś - antyrefleks działa pod każdym kątem, ale FIZYCZNIE WARSTWĘ widać tylko pod pewnym kątem. Mylisz działanie AR z zauważeniem AR.
Na drugim zdjęciu zegarek jest ustawiony pod takim kątem, żeby AR był widoczny.
Mimo wszystko bardziej bym podejrzewał Certinę czy Atlantica o kombinację z AR niż Orisa.
Ale fakt - na białej tarczy to słabiej widać.
Na drugim zdjęciu zegarek jest ustawiony pod takim kątem, żeby AR był widoczny.
Mimo wszystko bardziej bym podejrzewał Certinę czy Atlantica o kombinację z AR niż Orisa.
Ale fakt - na białej tarczy to słabiej widać.
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2012-09-08, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
:
Zaraz, zaraz, Blaz, mówisz, że na drugim zdjęciu AR jest widoczny, a moim zdaniem , to na tym zdjeciu widać właśnie odblask, czyli refleks, więc chyba tutaj właśnie AR nie zadziałal.
:
Powiedz tak szczerze. Patrzyłeś kiedyś na AR w zegarkach? Czy powiedzmy na okularach, szybach samochodowych?
:
No chyba, zwłaszcza w zegarkach, to patrzyłem nie raz. Nie wiem, może się mylę, ale wg. mnie AR ma za zadanie likwidować odbicia, czyli refleksy śiwetle na szybie, celem lepszej widoczności tego, co jest za nią, w tym wypadku tarczy zegarka. Czy źle myślę?
:
Tak, AR ma takie zadanie.
Ale SAM AR też jest widoczny. To jest ten słynny niebieski (albo fioletowy czy zielony) kolor szkła.
Ale SAM AR też jest widoczny. To jest ten słynny niebieski (albo fioletowy czy zielony) kolor szkła.
:
Odpowiedz do tematu
No, niestety w moim Orisku nie ma ani niebiekiego ani fioletowego koloru szkła. Ale wracając do samego mechanizmu AR, to wydaje mi się, że jeżeli niweluje odbicia w wiekszym zakresie kątów patrzenia, to jest bardziej wydajny, czyli lepszy. W takim wypadku z autopsji stwierdzam, że lepszy AR mam jednak w Certinie i Atlanticu. A może ponad 10 lat temu stosowano AR o mniejszej wydajności?