Sygnatura Poljot
Odpowiedz do tematu

: Sygnatura Poljot
Przeczytałem wątek o sygnowaniu werków Poljota
http://www.chinawatches.p...der=asc&start=0
Wg tego symbol w rombie to produkcja z lat 1957-62.
A w innym linku jest
http://www.netgrafik.ch/russian_logos.htm
gdzie symbol w rombie to produkcja z lat 1945-63. r
O co tu chodzi?

Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-02-23, 19:19, w całości zmieniany 1 raz
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."

E.Stachura " Cała jaskrawość "
:
Poljot wcześniej pierwsza moskiewska fabryka zegarów im.Siergieja Mioronowicza Kirowa.

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Wszystko się zgadza. Pierwsza moskiewska, kształt identyczny a daty różne.
To samo z logiem w pięciokącie z podstawą na dole. Wg pierwszego linku jest to zakres dat
1945-57 a wg netgrafik to zakres 1964-75. Zupełnie inne dane :shock:

edit: literówki :grin:

Edit2:
W katalogu z 1977 roku jest sygnatura pięciokąta z podstawą na dole, czyli zupełnie inaczej niż w poprzednich wersjach. :shock:

Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-02-25, 16:04, w całości zmieniany 2 razy
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."

:
Brunow to (był, ŚP) kolekcjoner (jego kolekcję przejął i rozbudował Gordon) - tabele zestawił w oparciu o własne zbiory.
Druga tabela też powstała w oparciu o zbiory i sieć. Mamy tu więc rozbierzności w materiale porównawczym.

Ja skłaniam się ku pogladowi, ze niektóre cechy zazębiały się - na różnch modelach mogły byc stosowane w róznym okresie (coś pozostawało w produkcji do końca na danym biciu a juz na innym modelu weszło nowe) i druga sprawa, że znakowniki mogli wymieniac stopniowo - wraz z ich eksploatacyjnym zuzyciem.

Ostatnio zmieniony przez voli 2012-02-25, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
:
Czyli ogólnie mówiąc lipa. Na podstawie znaku producenta nie ma możliwości ustalenia zakresu daty produkcji.
Mnie nie udało się znaleźć zestawienia numerów werków Poljota w zależności od roku produkcji. Ma ktoś może taką tabelę?

:
O ile wiem taka tabela nie istnieje. co do datowania to zawsze można patrzeć z jakich lat mniej wiecej jest dany model, logo na tarczy - zwykle daje się ustalic wiek zegarka +- kilka lat.

:
Czyli zostawiam sprawę specjalistom. :sad:
Próbowałem sam porównywać loga na katalogach, ale nici z tego. Np. Poljot w roku 1977 w katalogu miał logo z daszkiem na "J" oraz "J" bez daszka, oczywiście w wersji eksportowej. To samo na innych rocznikach. Straszna dowolność.

Mam nadzieje, iż komuś uda się kiedyś ustalić jakiś wiarygodny system datowania sowieckich zegarków.

Spam
[Usunięty]
:
To raczej walka z wiatrakami. Duża dowolność montażu oraz wszelkiego rodzaju dekompletacje u rusów sprawia że precyzja w datowaniu jest... raczej intuicyjna, a margines błędu to Π × drzwi ≈ 19..

:
Najciekawsze jest to, iż Rosjanie mają "kota" na punkcie zegarków , a po mimo to, nie mają chronologii produkcji. :shock:

Szukaliście Kumotrowie na stronach rosyjskojęzycznych?

:
Spam napisał/a:
To raczej walka z wiatrakami. Duża dowolność montażu oraz wszelkiego rodzaju dekompletacje u rusów sprawia że precyzja w datowaniu jest... raczej intuicyjna, a margines błędu to Π × drzwi ≈ 19..

Dodaj do tego działanie ich systemu napraw: 90% wszelkiej działalności w tym zakresie to państwowe zbiorcze "masterskije".

J.

Spam
[Usunięty]
:
Jacek. napisał/a:
Spam napisał/a:

Dodaj do tego działanie ich systemu napraw: 90% wszelkiej działalności w tym zakresie to państwowe zbiorcze "masterskije".

J.

Taa... a potem pod zdjęciem pisze "Редкие для коллекции"

:
Picobello tak :smile:

J.

[ Dodano: 2012-02-26, 20:28 ]
Z "Remont Czasow" Charitonczuka:

:
Znalazłem niemieckie opracowanie sygnatur Poljota. Fajne zestawienie werków.
Jeszcze inne zakresy dat.

http://www.chronos-ev.de/vortrag/russ_zeit.pdf

Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-03-08, 21:09, w całości zmieniany 1 raz

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum