mniej elegancji, mniej sportu, czyli ....
Odpowiedz do tematu

: mniej elegancji, mniej sportu, czyli ....
Zegarek coś miedzy Kemmnerem Toneau, a Seiko Alpinistą. Do końca kwietnia muszę zakupić, wiec czasu sporo, ale, że powolny w kupowaniu jestem to chyba czas zacząć :mrgreen:
Jest na niego miejsce w moim pudełku i na ręku dość często. Oba wymienione wyżej są chyba na zawsze, ale potrzebuje coś łączącego te dwa dezajnerskie światy.
-koperta 39-42mm
- rozmiar 'lug to lug" 48mm nooo góra 50mm, ale tylko przy uszach ładnie opadających, obejmujących nadgarstek
- w uszach 22mm, bo lubię, bo mam kilka pasków na 22mm
- tarcza raczej i z naciskiem na bardziej raczej absolutnie nie czarna
- indeksy nakładane proste, choć cyfry na głównych godzinach też mogą być
- sekunda mała, albo centralna, rzecz bez znaczenia
- konieczny datownik, z dniami tygodnia mile widziany
- marki raczej daleko leżące od swiss made bym chciał, ale przecierpię swisa
- WR bez znaczenia
- konieczny szafir na szkle
- luma chociaż na wskazówkach bardzo wskazana
- żadnych bezlów już nie chcę
- wskazówki raczej smukłe, proste
- kopertę wole polerowaną
- dekiel może być bez szkła, nawet wole
- wersja na pasku
- mechanizm z funkcją dokręcania, stop sekundą, choć brak tego drugiego do zaakceptowania
- ogólna jakość wykonania nie odstająca od zegarków które mam

Zegarek automatyczny nie do garnituru, nie do sportu, coś co dziennego zamiennego z Alpinistą, ale ciut mniej na sportowo, mniej diverowo i niekoniecznie lotniczo, choć .....
Budżet max 2000 zł, ewentualnie plus parę stówek przeboleje, choć wolał bym coś ponize 2kzł :) .

Z góry dzięki za pomoc.

Wzorzec takiego zegarka poniżej, ale coś mu chyba brak jak dla mnie, tzn za duży od ucha do ucha (50mm) chyba i ta ETA w środku :(

Ostatnio zmieniony przez kumpel koronki 2012-01-28, 13:59, w całości zmieniany 10 razy
Zegarek bez możliwości dokręcania koronką, bez stop sekundy jest jak Flip bez Flapa, jak Man bez Materny, jak żołnierz bez karabinu, jak lizanie loda przez szybę
:
Dowolne Marine spełnia wymagania prawie w 100%

Np:

lub:

Edyta: Niestety - brak daty :cry:

Ostatnio zmieniony przez Słoniu 2012-01-28, 13:57, w całości zmieniany 1 raz
:
Może Seiko Sarb 045?

sylwek
[Usunięty]
:
Mickow, ale ten sarb przekroczy jego budżet , a jak mu jeszcze opodatkują to juz w ogóle

:
SARB 045 jakby ciut a mały ;)
Budzet sprawa ważna, ale jak już miał bym szaleć i go przeginać to brał bym tego Coktaila SARB065 na zdjeciu poniżej, ale raczej nie kupie mimo że pasek na 20 wybacze, ale już brak lumy trudniej przełknąć. No i ile można mieć Sejków :)

Zegarek bez możliwości dokręcania koronką, bez stop sekundy jest jak Flip bez Flapa, jak Man bez Materny, jak żołnierz bez karabinu, jak lizanie loda przez szybę
:
Orient WZ0081EL.... ode mnie z bazarku :grin: Zostanie jeszcze na kilka pasków w założonym budżecie. :)

:
Orient ten mnie dawno kręci, może być trochę za mały, a poza tym na prezent urodzinowy wolał bym se sprawić nowy egzemplarz.
Ku temu mi bliżej, tylko zdjęcie podłe

Ostatnio zmieniony przez kumpel koronki 2012-01-28, 17:24, w całości zmieniany 2 razy
:
kumpel koronki, ten Orient ode mnie to prawie nówka. :wink:
Może jak będę wracał niedługo do rodzinnego domu to mogę zahaczyć o stolicę disco polo i obmacasz. :)

:
sylwek napisał/a:
Mickow, ale ten sarb przekroczy jego budżet , a jak mu jeszcze opodatkują to juz w ogóle

Podobno budżet można troszkę przekroczyć. Sam się do tego sarba przymierzam.

A Kumpel koronki ma za duże wymagania :evil: Ciężko zasugerować zegarek, który by większość spełniał a cudem będzie jak wszystkie wymagania uda się pogodzić.

Jeszcze gdyby to mógł być śfajcar to taki mido całkiem pasuje do wymagań:

tylko pewnie trzeba będzie się postarać by go w budżecie wyrwać.

Edyta:
A i orient jest spoko, ja na Twoim miejscu bym go obejrzał póki jest taki możliwość.

Ostatnio zmieniony przez Majkel 2012-01-28, 20:00, w całości zmieniany 1 raz
:
Mickow napisał/a:

A Kumpel koronki ma za duże wymagania :evil:

Wiem, wiem z czegoś trzeba będzie zejść, zwłaszcza przy skromnym budżecie :(
Te MIDO bardzo piękne, ale ciut za poważne ;) za mocno garniturowe jakby.
Nurki wszelakie odpadają, ale coś w lotniczych klimatach bym nosił ;)

Ostatnio zmieniony przez kumpel koronki 2012-01-28, 22:28, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum