Bardzo wczesny Czystopol???
Odpowiedz do tematu

: Bardzo wczesny Czystopol???
Cześć Kumotrzy :D !

Trafiło mi się takie zjawisko:

http://pmwatch.republika....chchz_49_0.html

W datowaniu K26 bardzo przykry jest fakt, ze mostki z logo można dowolnie przekładać, ale IMO tu mamy 100% oryginał (mowa o werku oczywiście). Wykończenie jest inne niż w 1MCzZ (te z Moskwy miały delikatniej wykonane paski, jakby cieńszą kreską, inne stemple z datą, inny stempel na kole naciągu, a do tego wykończenie wokół rubinków na mostku z logo też wskazuje na wczesną produkcję CzCzZ). Kwestia pozostaje otwarta, ale IMO to oryginalny mechanizm CzCzZ z pierwszego roku produkcji w tym zakładzie - rarytasik :D

Ну, погоди! :wkurzony:
:
no,no,fajny.ja nie mam jeszcze żadnego z czwórką z przodu :evil:

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
To bardzo męcząca choroba, ale z reguły w końcu mija, bo czasem się je jednak spotyka :D

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-17, 17:13, w całości zmieniany 1 raz
:
W katalogu zapodanym przez Szymka jest pobieda z centralną sekundą i zakręcanym deklem kubek w kubek jak Twoja,czyli przypuszczenia się potwierdziły :grin:

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Owszem, za dużo ich jest, zeby były kombinowane, choć różne rzeczy sie widuje :)

Spam
[Usunięty]
:
Graty Paweł :!:
Widzę że już doszła. Ja również dzisiaj dostałem paczusię i jak ogarnę temat to też będę straszył :twisted:

:
Po zdjęciach z aukcji nie było pewności co będzie w paczce, ale na szczęście przyszło to co trzeba :mrgreen:
Piękny werk :!: :grin:

Ostatnio zmieniony przez Smok 2012-01-17, 22:17, w całości zmieniany 1 raz
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Spam
[Usunięty]
:
A Smoka jak zwykle ciężko zadowolić :razz: :wink: :lol:

:
Trafiła mi się bardzo interesująca rzecz... Ot Zwiezda jak Zwiezda, na pierwszy rzut oka...

Myślałem, ze ten model powstawał dopiero w latach '50, ale w środku jest to:

Bez daty i numeru, więc sprzed 1951 roku. Balans jest wymieniony, bo chyba powinien byc jeszcze srebrny (tzn sam wymieniłem, bo nie było), podobnie kamień nakrywkowy (też nie było), ale poza tym oryginał. I najlepsze. Mechanzim można przecież podmienić, ale wewnątrz na deklu znalazłem to:

Wygląda na to, że upolowałem naprawde starą Zwiezdę...

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-18, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Spam
[Usunięty]
:
Chyba, że upolowałeś bardzo wczesną kopertę...

BTW bo słabo się znam i nie widać za bardzo - to ze złotychust czy penzy :?:

:
Penza. I to stara Penza - ten mechanzim spokojnie może być z 1939 roku. Źródła donoszą, że to logo było stosowane w Penzie już od około 1940 roku, więc się zgadza, wczesną produkcję zdradza też brak numeru seryjnego i daty, oraz logo w innym niż później miejscu. Wiedziałem, ze mechanzim jest stary, myślałem raczej ze to koperta będzie nowsza i nieoryginalna, a tu takie coś...

Spam
[Usunięty]
:
Nic tylko pogratulować :!:

:
Swoja drogą damki są mało popularne i mało kto wie, że Zwiezda wyprzedziła Pabiedę o około 10 lat i była produkowana jeszcze przed wojną, bodaj od '35 roku (!).

Spam
[Usunięty]
:
To jest ten sławetny typ 17 :?:

:
Nie, to K18 na bazie Lipa T18. Typ 17 tu:

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0347

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum