Może i głupie pytanie, ale wiadomo - kto pyta.....
czy w tym werku (zdjęcie zapożyczone z wątku Svedosa)
regulacji dokonuje się przesuwając samą strzałeczkę w kierunku + lub - ?
Mam wrażenie, że pozostałe dzynksy nie są "zintegrowane" ze strzałeczką i żeby się ruszyła należy ją bezpośrednio puknąć... dobrze myślę?
Jak w ogóle z dokładnością tych werków? Odchyłka w okolicach 5s na dobę to dużo czy mało jak dla nich?
pozdr.
Segoy
Odpowiedz do tematu
: Regulacja Marina Militare
:
Tak, pyka się tylko na + lub - dźwignię pomiędzy tymi znakami.
Jak robi 5 sekund na dobę to broń boże nie ruszaj, to doskonały wynik.
Jak robi 5 sekund na dobę to broń boże nie ruszaj, to doskonały wynik.
:
Ehhh.... nie mogłem się powstrzymać i puknąłem....
Teraz robi ok +1 do +2 na dobę. To mój najdokładniejszy zegarek
Teraz robi ok +1 do +2 na dobę. To mój najdokładniejszy zegarek
Segoy
:
Od kilku dni mam zegarek z takim mechanizmem i przyspiesza prawie minutę na dobę. Czy mam czekać aż się dotrze, czy może wypada już go trochę przytemperować co by ponad poziomy nie wylatywał? Rozumiem, że aby spowolnić chód trza przesunąć dźwigienkę w kierunku minusa? Tyle, że ona już jest ustawiona jak mi się zdaje na końcu skali. Da się ją jeszcze bardziej zminusować? I jak zdjąć dekiel domowymi sposobami?
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-15, 01:00, w całości zmieniany 1 raz
Niech chodzi sobie jeszcze ze dwa tygodnie, to się zdecyduje czego chce
A co do otwierania, to różne patenty są: z zagłębieniami na obwodzie, z wielokątem, itd. Oszklone dekle Maryny odkręca się specjalnymi kluczami albo tzw "cudowną piłeczką", omawianą na forum wielokrotnie.
Można też spróbować odkręcić dekiel dociskając coś gumowego o gładkiej powierzchni albo leciutko zwilżoną podeszwę nowego trampka.
J.
A co do otwierania, to różne patenty są: z zagłębieniami na obwodzie, z wielokątem, itd. Oszklone dekle Maryny odkręca się specjalnymi kluczami albo tzw "cudowną piłeczką", omawianą na forum wielokrotnie.
Można też spróbować odkręcić dekiel dociskając coś gumowego o gładkiej powierzchni albo leciutko zwilżoną podeszwę nowego trampka.
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-15, 01:00, w całości zmieniany 1 raz
:
Udało mi się odkręcić dekiel ręką owiniętą taśmą do paczek. Tyle ze ubabrałem dekiel klejem z taśmy. Czy ta dźwigienka powinna być na samym minusie od nowości?
:
Też tak raz miałem w jednej MM, chyba tak nie powinno być
Mroovkoyad napisał/a: |
Udało mi się odkręcić dekiel ręką owiniętą taśmą do paczek. Tyle ze ubabrałem dekiel klejem z taśmy. Czy ta dźwigienka powinna być na samym minusie od nowości? |
Też tak raz miałem w jednej MM, chyba tak nie powinno być
G. Gerlach - polskie zegarki
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
:
Skorzystam z okazji i podepnę się pod ten temat.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak ustawia się za pomocą pokrętła marinę militare gmt automatic, ewentualnie przedstawić jakąś instrukcję dot. tego zegarka ?
Przepraszam, jeśli to nieodpowiednie miejsce na moje pytanie.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak ustawia się za pomocą pokrętła marinę militare gmt automatic, ewentualnie przedstawić jakąś instrukcję dot. tego zegarka ?
Przepraszam, jeśli to nieodpowiednie miejsce na moje pytanie.
:
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-15, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Mroovkoyad: Tak panu chińczykowi wyszło na szybko przy regulacji w fabryce. Poza tym można to zmienić: strzałka jest połączona z przesuwką ciernie, więc jak sobie wyregulujesz na ideał, przytrzymując przesuwkę (uwaga na włos) strzałkę możesz se ustawić na zero.
Poza tym pisałem - odczekaj. Werk jeszcze się nie rozbujał.
pretor: a co tej Maryce trzeba ustawić?
J.
Poza tym pisałem - odczekaj. Werk jeszcze się nie rozbujał.
pretor: a co tej Maryce trzeba ustawić?
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-15, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
:
Dzięki za info. A jak bardzo przyspieszę/spowolnię chód przesuwając strzałkę o jedną kreskę?
:
A nie mam pojęcia
Przesuń, to zobaczysz.
Gboo.
Przesuń, to zobaczysz.
Gboo.
:
Dźwigienkę przesuwać przy zatrzymanym mechanizmie czy nie ma znaczenia?
:
Odpowiedz do tematu
Lepiej przy chodzącym.
J.
J.