Średnica Molnija
Odpowiedz do tematu

:
ALAMO napisał/a:
"wodoszczelności nie będzie, ale będzie można nakręcać" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Cóż, ja tak mam z większością. Wyczyścić, nasmarować bym chciał. A po co? Przecież chodzi, co będzie Pan płacił?

A robotę robi na ruskach bardzo dobrą...

FORZA Robert!
RK WRT
:
:shock: :shock:
Ale o co kaman w ogóle?

3601 i 3602 mają 36 mm średnicy.

Unitas ma 36,6 mm - więc jak ma nie wejść??

3601 jest cieńszy od 3602 o 1 mm.

:
One wszystkie mają 36 mm .....teoretycznie :mrgreen:

tu sobie osoby poczytajo jak potrafio

http://watch-wiki.org/ind...kfamilie_Molnia

:
A ja gupi myślałem, że te starsze (zdobione) to są 3601, a z tabeli wynika, że to wszystko 3602.... :oops:

:
Lajtem wchodzi:
http://www.chinawatches.p...?t=7939&start=0

"Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
:
Janek napisał/a:
Lajtem wchodzi:
http://www.chinawatches.p...?t=7939&start=0

Trzy sztuki 3601 zostawiłem zegarpsujowi i według niego nie wchodzą. Choć Anitas wszedł i Mołnia 3602 też weszła.

:
No to nie wiem,bo masz na zdjeciach wlasnie radiomira 45mm :P

"Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
:
Podepnę się pod temat - w końcu jest o wymiarach mołni :wink:

Pytanie z gatunku bezpośrednich: czy osie sekundowe w molniach 3601 i 3602 są zamienne? Mam dwie mołnie: jedną starszą, ładnie zdobioną (to ta niższa ~3.4mm wysokości) i w niej oś sekundowa wystaje jakieś 0.5mm (może 0.6mm, oś jest zakończona na ostro), standardowo była tam tarcza z podfrezowaniem na subtarczkę sekundową i wskazówkę można było założyć bez problemu i drugą, nowszą bez zdobień (wysokość ~4.6mm), w której oś sekundowa wystaje ~0.8mm (jest też tępo zakończona). Problem w tym że do starszej mołni chciałem założyć tarczę bez podfrezowania na subtarczkę sekundową, która jest jeszcze minimlnie grubsza os tej z podfrezowaniem i tu już zaczyna trochę brakować osi sekundowej (niby wkazówka jakoś łapie, ale to tak na słowo honoru (tarcza przylega do mechanizmu idealnie) :wink: idealnie byłoby dla mnie, gdyby można by było przełożyć samą oś z nowszej mołni do starszej i wtedy na pewno nie byłoby problemu... Mogę ewentualnie spróbować jeszcze zdjąć trochę materiału z tarczy (jest przed drukowaniem), ale to średnio przyjemna sprawa :wink:

Pomożecie? :mrgreen:

:
Cytat:
Pytanie z gatunku bezpośrednich: czy osie sekundowe w molniach 3601 i 3602 są zamienne?

Z punktu widzenia serwisanta, wymieniacza to nie, natomiast z punktu widzenia zegarmistrza to tak, bo to sobie takowa odpowiednio skróci albo wydłuży w zależności do jakiego z jakiego werku idzie ta oś.

Pozdro!!!
:
kaido2 - dzięki za odpowiedz :grin: Zaintrygowałeś mnie tym "skróci albo wydłuży" a dokładniej drugą częścią :cool: To oznacza, że taką oś można wysunąć tak, żeby wystawało jej tyle ile jest nam potrzebne? Ewentualnie, że można przełożyć oś z mechanizmu, który ma ją dłuższą bez problemu?

Całą pracę nad mechanizmem i tak oddam zegarmistrzowi, ale dobrze by bylo wiedzieć, czy jest to wykonalne :wink:

:
Tu skróci ma być rozumiane:

- Pan założy koło z osią np w canga w tokarce swej i odpowiednio skróci.

Tu wydłuży ma być rozumiane:

- Pan założy materiał w canga , wytoczy tzw czapke ktorą to założy odpowiednio na czop z jednej strony koła z osia. drugiej stronie pan albo zrobi podobnie albo utnie czop i zaczopuje na odpowiednio w czopiarce.

W przypadku Mołni taka zabawa jest nieoplacalna, ale mozna:
- Tarczę odpowiednio przerobic na cięnszą.
- Zastosować sekundnik z dłuższa tuleją lub zmienic tuleje w starym.
- zmienić czop oryginalnej osi na dłuższy( tu nieopłacalne)

Pozdro!!!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum