Reanimować czy nie?
Odpowiedz do tematu

thewickerman88
[Usunięty]
: Reanimować czy nie?
Na świętach w domu wygrzebałem z szuflady taką slave.

Zastanawiam się nad reanimacją-mechanizm nie chodzi (nie da się nakręcić), szkiełko to pleksa więc polerka załatwi sprawę bo na znalezienie takiego nietypowego nowego raczej chyba szans nie ma. Gorzej z kopertą-jest chromowana, ma trochę rys i nie mam pojęcia jak się ich pozbyć a zabawa z nowym chromem jest raczej nieopłacalna.

:
To automat , warto oddać do zegarmistrza .

:
Nie opyla się. Mnie oddaj. Nie mam brązowej :P
;-)
Koperta jest w dobrym stanie, wystarczy jej zwykłe mycie.
W środku masz automat 2627 - jeden z bardziej zawodnych radzieckich, szlag trafiał modul automatu z zasady, bo ma delikatna konstrukcję. Podejrzewam, że tu jest pies pogrzebany. Ten mechanizm nie ma dokręcania z ręki - jak zdechł automat, to zdechł cały mechanizm. Powinien się tego podjąć każdy zegarmistrz.

:
thewickerman88 reanimowac bez gadania. Piękna, gratulacje :)

thewickerman88
[Usunięty]
:
Też mi się podoba, na zdjęciu (robionym telefonem) nie widać tego dobrze tarcza ma lekki gradient-jest jaśniejsza w środku. Co do mechanizmu to właśnie do niej zajrzałem i w środku ma napis 27 jewels S 2427. Brakuje też jednej śrubki-ktoś chyba do niego zaglądał.

:
ALAMO napisał/a:
Nie opyla się. Mnie oddaj. Nie mam brązowej :P
;-)
Koperta jest w dobrym stanie, wystarczy jej zwykłe mycie.
W środku masz automat 2627 - jeden z bardziej zawodnych radzieckich, szlag trafiał modul automatu z zasady, bo ma delikatna konstrukcję. Podejrzewam, że tu jest pies pogrzebany. Ten mechanizm nie ma dokręcania z ręki - jak zdechł automat, to zdechł cały mechanizm. Powinien się tego podjąć każdy zegarmistrz.

Pewnie , że reanimować, ale moim zdaniem tarcza oryginalnie była niebieska, a od słońca stała się brązowa. Ruskie niebieskie tarcze tak się właśnie opalają na brąz :mrgreen:

thewickerman88
[Usunięty]
:
Na to że mogłaby być kiedyś niebieska nigdy bym nie wpadł :) w sumie zawsze pamiętam go w brązie wpadającym prawie w bordo.

:
Moim zdaniem - była brązowa. Te Sławy w niebieskim były dość jasne. Blakną ciemne Amfibie, ale do koloru takiego fioletowo-brązowego.

thewickerman88
[Usunięty]
:
W necie znalazłem zdjęcie takiej samej http://forums.watchuseek....ter-602611.html

:
Koszt naprawy mechanizmu to 40 pln
Renowacja koperty to 62 pln z kosztami przesyłek.
Ale fachowcy zajmujący się renowacją idą na łatwiznę. Ręczna polerka pozbawi kopertę ostrych krawędzi i charakterystycznego szczotkowania.
Tak wygląda mój poljot po lifcie

Ko[img][/img]

:
:shock:
Kurka, zabili ten zegarek :evil:

thewickerman88
[Usunięty]
:
Masakra. Słyszałem, że z krawędziami jest kiepsko, ale to to już przesada. W swoim koperty już na pewno nie ruszę. Co najwyżej mycie całości, polerka szkła i naprawienie mechanizmu.

:
Krawędzie tak wyglądają, gdy melepety ściągają mechanicznie stare chromy :evil: Jeśli sie przygotuje samemu kopertę - wygląda to dużo lepiej, ale nie widzialem jeszcze odtworzonego szczotkowania chromu :cry:

:
No cóż.
Wiedza kosztuje. Model jest popularny trafi się jeszcze ładna koperta w oryginale.

:
thewickerman88, co to w ogóle za pytanie ? :mrgreen: Taka Sławka to skarb a jak to pamiątka to tym bardziej warto.

leobol, o fuuu. Współczuję :cry:

Zapraszam na bloga z kolekcją moich starych zegarków.
www.mechanicznezegarki.pl lub www.starezegarki.blogspot.com
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum