Witam dziś zauważyłem że wskazówka minutowa chronometru po resecie za daleko wraca (nie zatrzymuje się na 30)
Czy idzie to bez większych zdolności zegarkowych poprawić
Tak to wygląda
Z góry dzięki za pomoc
Odpowiedz do tematu
: Chrono 3133 Przesunięta wskazówka
Ostatnio zmieniony przez Szczupic 2011-12-19, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Szczupic 2011-12-19, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
:
Mogą być 3 przyczyny:
Brud pod przyciskiem i nie dochodzi do końca.
Źle ustawiony "przepuszczacz" - taka sprężysta blaszka ustawiająca przeskok wskazówki co minutę (często się zdarza).
Skrzywiona dźwignia kasowania (zagięcie przy przycisku) lub odkręcony wkręt na którym jest ruchomo zamocowana (też się często zdarza).
Brud pod przyciskiem i nie dochodzi do końca.
Źle ustawiony "przepuszczacz" - taka sprężysta blaszka ustawiająca przeskok wskazówki co minutę (często się zdarza).
Skrzywiona dźwignia kasowania (zagięcie przy przycisku) lub odkręcony wkręt na którym jest ruchomo zamocowana (też się często zdarza).
:
Przyciski działają dobrze po pierwszej minucie wskazówka idealnie przeskakuje na pierwszą kreskę tylko po resecie nie wraca tam gdzie powinna a jeszcze wczoraj było wszystko ok
:
Co wskazywałoby na przyczynę nr 3...
BTW: Misinek, czy tam sercówka jest połączona z kołem zębatym?
J.
BTW: Misinek, czy tam sercówka jest połączona z kołem zębatym?
J.
:
tak sercówka jest razem z kołem i nie ma możliwości aby to się obluzowało.
Ja jestem za problemem nr 2 czyli trzeba ciut docisnać spręzystą blaszkę do trybu - to jest normalna czynność serwisowa - jak jest za słabo dokręcony wkręt to po jakimś czasie się trochę odsunie i po skasowaniu nie utrzymuje wskazówki na "zerze".
Ja jestem za problemem nr 2 czyli trzeba ciut docisnać spręzystą blaszkę do trybu - to jest normalna czynność serwisowa - jak jest za słabo dokręcony wkręt to po jakimś czasie się trochę odsunie i po skasowaniu nie utrzymuje wskazówki na "zerze".
:
Piłeczka poszła w ruch blaszkę delikatnie docisnąłem i wygląda że wszystko OK
Dziękuje i klikam na magiczny przycisk Pomógł
Dziękuje i klikam na magiczny przycisk Pomógł
:
M.: dzięki.
J.
J.
:
Odpowiedz do tematu
Ooo.. mam podobnie tylko wskazowka po resecie ustawia sie ciut przed 30.
Czy to podobna rzecz jak u Szczupica?
Czy to podobna rzecz jak u Szczupica?
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB