Orion
Odpowiedz do tematu

Antoni Patek
[Usunięty]
: Orion
Witam,

Jakiś czas temu zajarałem się zegarkami typu skeleton i szukam czegoś w tym stylu po przyzwoitej cenie, max. do ~300 zł. Na Allegro jest pełno taniego szajsu nieznanego pochodzenia, natomiast z markowej chińszczyzny godne uwagi są tylko Sea-Gulle i Tao International, aczkolwiek te pierwsze są zdecydowanie za drogie, natomiast te drugie nie do końca spełniają moje wymagania, ponieważ modele które mi się podobają nie posiadają wskazówek sekundowych i cyferek (zresztą nawet nie są już dostępne na ich stronie). Po długich poszukiwaniach trafiłem na stronę http://www.orion-watch.com/ na której sprzedawane są zegarki radzieckiej myśli technicznej, produkcji firmy Interix-Orion. Mój ojciec mówi, że to jakieś ruskie podróbki japońskiego Oriona, czy to prawda? Widzę tam kilka ładnie wyglądających modeli, aczkolwiek sama strona wygląda raczej pół-amatorsko i zdaje się, że od 2008 roku nie jest aktualizowana. W związku z tym, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was miał już do czynienia z tymi zegarkami, a jeśli tak to co możecie powiedzieć o jakości ich wykonania? Co sądzicie o ich stronie internetowej – czy ktokolwiek coś stamtąd zamawiał? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, ponieważ nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto.

Ostatnio zmieniony przez Antoni Patek 2011-11-25, 22:34, w całości zmieniany 2 razy
:
Antoni Patek po pierwsze przywitaj się w odpowiednim wątku.
Po drugie pierwszy raz widzę te szkarady ;)

:
Przede wszystkim dzień dobry - zapraszam do przywitania się w odpowiednim wątku.

Z tego, co piszą, to montują zegarki na bazie mechanizmów Poljota. Rzuciłem na szybko okiem na zakładkę "History" na ich stronie i powaliło mnie ich zarozumialstwo:

Cytat:
Interex-Orion was founded in 1990 as a pure wholesaler trading company becoming the largest supplier to the Vostok watch manufacturer. Years of experience as a supplier provided tremendous insight to the market trends. So in 1996, our management team made the decision to become a manufacturer of complete timepieces.

Damn right. 6 years and we are even better, than Swiss matchmaking industry :mrgreen: Poza tym niech nazywają rzeczy po imieniu - jeśli składają zegarki na bazie werków Poljota, to są assemblerem a nie manufacturerem :twisted:

Cytat:
Interex-Orion was founded in 1990 as a pure wholesaler trading company becoming the largest supplier to the Vostok watch manufacturer. Years of experience as a supplier provided tremendous insight to the market trends. So in 1996, our management team made the decision to become a manufacturer of complete timepieces.

łojeżumalusieńki, żeby tylko z tej pychy nie pękli

Cytat:
The brand Cardi was bought by Interex-Orion in 2002. Founded in 1991, Cardi was Russia 's 1st private company which opened watch atelier de terminage. Cardi was known for inexpensive, original designs, with bright dials that were very popular in post-perestroika times. This project could have been a great success if Cardi's management could have solved their quality problems. The quality of Cardi watches were so poor that it wasn't long before loyal Russian customer's refused to purchase them.

There was a risk that absorbing the notorious brand Cardi would tarnish the Interex-Orion label. However, it was management's vision that Interex-Orion would restore the Cardi label to its brilliance. Interex-Orion applied its own quality standards while keeping the original design of Cardi watches. Soon the Cardi brand was effectively integrated in Orion's distribution system. The re-launch of Cardi was successful! This was to be Russia 's first occasion of one watch brand successfully absorbing another.

przyjdzie walec i wyrówna. Normalnie panie, nowa miotła

Cytat:
Production capacity exceeds more than 20,000 watches per month.

OK, a ja mam w domu słonia w trampkach. Może i mają takie capacity, ale pytanie, ile faktycznie produkują.

Dobra, koniec zgryźliwości. Jeśli faktycznie, jak mówisz, nie aktualizowali strony od 2008, to już możesz sobie odpowiedzieć na pytanie, co można o nich pomyśleć (zwłaszcza na bazie ich buńczucznych zapowiedzi). Tym samym, nie podjąłbym się zakupu w tym sklepie, bo strona od dawna może być martwa. Mechanizmy są przyzwoite, ale nie wiadomo, co z resztą zegarka. Proponowałbym poszukać ich produktów na ebay-u, jeśli już zamierzasz kupować. Albo zobacz na WUS, czy ktoś przypadkiem o nich nie pisze.

...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
:
Phi..nawet fajnego nurka nie maja .
Lubię ruskie zegarki, ale toto to porażka. Poszukaj sobie cos zacnego. Kumotrzy na pewno doradzą

Ostatnio zmieniony przez Monter 2011-11-26, 00:35, w całości zmieniany 1 raz
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
crayzee napisał/a:
Może i mają takie capacity

Pewnie, że mają :!:
W Szenzen :lol:

:
He, he:

Cytat:
ORION TOURBILLON Mechanical Watches

(only the look is like a Tourbillon, of course not a real one for this price)

:
A tak nie drąc już lacha, to jest legalna rosyjska firma, która zamawia zegarki w całosci w Chinach. Jakość tych paru co oglądałem była akceptowalna przy tej cenie. jak ci się podoba - to bierz, nerki sprzedawać nie musisz ;-)

armian
[Usunięty]
:
Cenowo nie ma dramatu, a stylistyka, no cóż - jak dla mnie dla każdego coś szkaradnego:)

:
Antek, nie kupuj tego to straszne g......, kiedyś dawno dawno temu miałem zegarek z tej "firmy", to się w rękach rozpada.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum