parnis GMT - dokręcanie koronką
Odpowiedz do tematu

maciek
[Usunięty]
: parnis GMT - dokręcanie koronką
Chłopaki, od dość dawna mam parniego w kopercie bazuni, ło taki:

... i zgłupiałem. Nie mogę dokręcić go koronką, nie czuję praktycznie żadnego oporu. Wcześniej tego nie robiłem, więc nie wiem czy tak było od początku. St-25 mają dokręcanie... a to chyba jest ten mechanizm? Czy może "komplikacja" :grin: GMT może powodować brak możliwości dokręcania?
GMT przestawia się na pierwszym odciągnięciu koronki, w tył leci GMT, w przód data.
Co myślicie?

Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-10-18, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
:
W ogóle oporu nie ma? A chodzi?
Bo "tak w ogóle", to automaty nie stawiają szczególnego oporu po nakręceniu; Napięta do końca sprężyna zaczyna sie po prostu ślizgać.

J.

PS: ale to raczej wiesz :wink:

Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-10-18, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
maciek
[Usunięty]
:
Jacek. napisał/a:
W ogóle oporu nie ma? A chodzi?
Bo "tak w ogóle", to automaty nie stawiają szczególnego oporu po nakręceniu; Napięta do końca sprężyna zaczyna sie po prostu ślizgać.

J.

PS: ale to raczej wiesz :wink:

Wiem jaki opór stawiają automaty... :wink:
Tu nie ma praktycznie nic, zegarek poza tym na ręku chodzi normalnie.

:
Czy ustawianie daty i wskazówek działa mormalnie?

Wygląda, że remontuaru z jakiegoś powodu nie daje rady połączyć sprzęgiełka.

J.

maciek
[Usunięty]
:
tak, wszystko poza tym dziala normalnie...

:
Powinien miec normalne dokręcanie tak jak inne ST25.

:
Taki przypadek miałem raz: werk z tarczą przesunął się wszystkiego ćwierć milimetra na trzecią, i właśnie tej ćwierci brakowało do zasprzęglenia remontuaru. Może i tu tak jest?

J.

:
Spróbuj go nakręcić i patrz na mechanizm - czy koło naciągowe się obraca. Jeśli nie będzie się obracać, to popatrz czy obracają się te mniejsze koła, przez które energia z koronki przechodzi do koła naciągowego.

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
maciek
[Usunięty]
:
Smok napisał/a:
Spróbuj go nakręcić i patrz na mechanizm - czy koło naciągowe się obraca. Jeśli nie będzie się obracać, to popatrz czy obracają się te mniejsze koła, przez które energia z koronki przechodzi do koła naciągowego.

jak dla mnie to wszystkie te koła stoją. :wink:
Czyli generalnie mozna podejrzewać. że się spierniczył. Bosko. Dziś chyba zajrzę do majstra, ciekawe jak wielkie zrobi oczy. :mrgreen:

:
Miałem kiedyś w ST25 taką malutką awarię - objawy były podobnie jak w Twoim zegarku, ale u mnie tylko poluzowało się koło naciągowe i podniosło się do góry (fabrycznie śrubka była za słabo dokręcona) wszystkie koła podczas nakręcania obracały się tylko naciągowe nie - nie zazębiały się.

matyr napisał/a:

Czyli generalnie można podejrzewać. że się spierniczył. Bosko. Dziś chyba zajrzę do majstra, ciekawe jak wielkie zrobi oczy. :mrgreen:

Jak majster coś wymyśli, to od razu pisz :smile:

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum