Jak toto naprawić?
Odpowiedz do tematu

: Jak toto naprawić?
Jakiś czas temu urwał mi się taki pipsztyk przy bransolecie w Casio G-Shock. Jak to dziadostwo mozna domowymi sposobami permanentnie naprawić? Stosuję metodę na Super-Glue, ale wystarcza gdzieś na miesiąc i znowu się to urywa.

Pipsztyk zaznaczony na czerwono na poniższym zdjęciu:

To już trzecie Casio, w którym mi się to dzieje.

Pozdrawiam
Eryk

:
przyspawać lub przylutować

:
Jest taki dwuskładnikowy klej do metalu (ale nie Distal), może nim spróbuj.

Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
Ja bym radził kopnąć się do - nie śmiej się - jubilera. Ale nie handlarza, tylko jubilera co robi srebrną biżuterię. Taki spec może przylutować to tzw. lutem twardym - tylko taka spoina może załatwić sprawę raz na zawsze.

J.

:
Ja osobiście proponuję znaleźć w okolicy sprzedawcę kleju firmy Beko.
Klej nazywa się MAXBOND ma wytrzymałość na 1cm2 do 300kg.
Klei niemal wszystko

:
...Żaden klej nie załatwi sprawy ostatecznie.

:
remikb69 napisał/a:

Klej nazywa się MAXBOND ma wytrzymałość na 1cm2 do 300kg.

O, właśnie ten klej miałem na myśli, kupowałem go na Alle dla mojego zegarmistrza.

Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
Voit, klej , który opisałem załatwi sprawę chociaż nie gwarantuję na jak długo, a
ostatecznie to tylko wymiana bransolety :wink:

Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
:
remikb69 napisał/a:
Voit, klej , który opisałem załatwi sprawę chociaż nie gwarantuję na jak długo (...)

...Dokładnie to miałem na myśli, gdy pisałem co załatwi sprawę ostatecznie. :wink:

Mozna spróbować wymienić (dopasować) całą zapinkę lub uszkodzony element zapinki z bransolety innego zegarka.

Ostatnio zmieniony przez Voit 2011-10-10, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
:
Najbllizszy jubiler jakigo znam, to we Wroclawiu (circa 2k km).

W tym dzikim kraju jak na razie znalazlem jednego zegarmistrza. Baterie w zegarkach wymienia sie tu u jubilera (takiego co sprzedaje swiecidelka), a kupuje sie w... aptece.

Z poprzednim Casio Edifice, w ktorym stalo sie to samo poszedlem do "firmowego salonu Casio" z prosba o pomoc. Powiedzieli "Panie, to sie nie da. Trzeba nowy zegarek".

Zaklajstrowalem wczoraj jakas lokalna odmiana Poxipolu i zobaczymy ile wytrzyma.

Pozdrawiam
Eryk

:
Gugliel => silversmith Dublin. Zlokalizować i przeprowadzić rozpoznanie walką :smile:

J.

PS: Sosabowskiego zabrakło, to sie z tego wojska gwardia xiędza Hlinki zrobiła :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-10-10, 13:39, w całości zmieniany 1 raz
:
Taa jest. Zlokalizowano wirtualnie. Misja zaplanowana na sobote, chyba, ze jutro uda mi sie w przerwie na lunch obrocic.

Pozdrawiam i kajam sie za swoje lenistwo.
Eryk

:
I żeby mnie wszystko było dopięte:
- cel
- miejsce
- siły
- środki
- czas

"Dać spocznij. Pfuj, kormoranów klucz nie wojsko" - cytata z mjr P. :mrgreen:

J.

:
Jedyne rozsądne wyjście jakie przychodzi mi do głowy to,wyjąć pipsztyk,wywiercić w tym otwór,nagwintować dobrać odpowiednią śrubkę z cieńkim łbem,dobrać odpowiednią podkładkę jeżeli jest taka potrzeba,potraktować powierzchnie łączące kwasem,posmarować pastą srebrową gwint na śrubie(podkładkę) i otwór w bransolecie, skręcić całość do kupy i potraktować z palnika.

Pozdro!!!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum