Gustafsson & Sjögren
Odpowiedz do tematu

:
Nie znam się na trupach. Ani na skandynawskich legendach. Ani na sztuce nowoczesnej. Jestem tak zaskakująco malo kosmopolityczny. :lol: :lol:

Blaz
[Usunięty]
:
W Hiltonie to byś tylko orzeszki jadł. :mrgreen:

:
Wogóle by mnie nie wpuścili, bo jeszcze bym się tego pana z Vulcaina spytał, czemu opowiada kocopały że tylko oni produkuja naręczne budziki mechaniczne :lol:

:
Alamo nie bluźnij te Vulcainy nosiły prezydenty USA , nawet ten z robotniczym imieniem Barak dostał sztukę reklamówkę .. jak oni mówią że tylko oni to pewnie bo tylko oni robią Vulcainy budziki .. reszta robi normalne budziki :D

:
No to idę o zakład, że Chinczycy też robią naręczne Vulcainy budziki mechaniczne :lol: :P

:
Stockholm 1/4 całkiem fajny z łóż... tzn z ręki bym nie wyrzucił :P

Marcin

-----------------------------------------------------------
G. Gerlach - polskie zegarki
:
ALAMO napisał/a:
Nie znam się na trupach. Ani na skandynawskich legendach. Ani na sztuce nowoczesnej. Jestem tak zaskakująco malo kosmopolityczny. :lol: :lol:

Nasz język giętki psiada dosadniejsze określenia :wink:
Mnie tam skandynawszczyzna odpowiada. Gorzała, pieczyste i od czasu do czasu coś spustoszyć. Może być Hilton. :cool:

Jarl Gbørek.

:
Rozkaz by palic i gwałcić oddział jarla Gustaffsona wykonal tak skrupulatnie, że nie zdążył niczego podpalić.

:
Eee, to już ci młodzi, wykształceni. O eugenice się nasłuchali :mrgreen:

Gbør Gbørsson.

Blaz
[Usunięty]
:
Jak tu Szwedom wierzyć jeśli okazało się, że żadnego oblężenia Częstochowy nie było? :mrgreen:

:
Blaz, wy tu sobie uważajcie, JAK TO NIE BYŁO :shock:

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-10-04, 13:21, w całości zmieniany 2 razy
Blaz
[Usunięty]
:
Za forum historycznym:

"Częstochowa poddała się Szwedom, bronił się tylko klasztor. Gen. Muller oblęgajacy Jasna Górę żądał poddania się argumentując że jeśli Częstochowa się poddała to i Jasna Góra musi. Prałat Kordecki odpowiedział na to że Jasna góra nie podlega Częstochowie."

Było oblężenie Jasnej Góry, ale nie Częstochowy. :mrgreen:

Lubię grzebać sobie w takich historycznych ciekawostkach. Dużo jest mitów w polskiej historii. :wink:

A, tak naprawdę to była zakamuflowana opcja:

"Oblegajacymi byli Niemcy i Polacy. Obroncami tez. Szwedow tam (prawie ?) wcale nie bylo."

Ci Szwedzi to jednak sprytni są. :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-10-04, 13:28, w całości zmieniany 2 razy
:
Poza tym Muller dowodził zaciężnym wojskiem niemeickim, opłacanym w dużej części przez polskich wielmożów, wrogich królowi. Szwedów tam może i paru było, ale raczej ciur od armat.

J.

Blaz
[Usunięty]
:
I wysadzania się w klasztorze ("Pan Wołodyjowski" itp) też nie było. Wojska Mullera odeszły same w obawie przed zimą i przed odsieczą. :wink:

:
:shock: Wysadzania? To było w Kamieńcu Podolskim. Tak przynajmniejmi się wydaje.

J.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum