Odpowiedz do tematu
:
Nie znam się na trupach. Ani na skandynawskich legendach. Ani na sztuce nowoczesnej. Jestem tak zaskakująco malo kosmopolityczny.
:
W Hiltonie to byś tylko orzeszki jadł.
:
Wogóle by mnie nie wpuścili, bo jeszcze bym się tego pana z Vulcaina spytał, czemu opowiada kocopały że tylko oni produkuja naręczne budziki mechaniczne
:
Alamo nie bluźnij te Vulcainy nosiły prezydenty USA , nawet ten z robotniczym imieniem Barak dostał sztukę reklamówkę .. jak oni mówią że tylko oni to pewnie bo tylko oni robią Vulcainy budziki .. reszta robi normalne budziki
:
Stockholm 1/4 całkiem fajny z łóż... tzn z ręki bym nie wyrzucił
:
Nasz język giętki psiada dosadniejsze określenia
Mnie tam skandynawszczyzna odpowiada. Gorzała, pieczyste i od czasu do czasu coś spustoszyć. Może być Hilton.
Jarl Gbørek.
ALAMO napisał/a: |
Nie znam się na trupach. Ani na skandynawskich legendach. Ani na sztuce nowoczesnej. Jestem tak zaskakująco malo kosmopolityczny. |
Nasz język giętki psiada dosadniejsze określenia
Mnie tam skandynawszczyzna odpowiada. Gorzała, pieczyste i od czasu do czasu coś spustoszyć. Może być Hilton.
Jarl Gbørek.
:
Rozkaz by palic i gwałcić oddział jarla Gustaffsona wykonal tak skrupulatnie, że nie zdążył niczego podpalić.
:
Eee, to już ci młodzi, wykształceni. O eugenice się nasłuchali
Gbør Gbørsson.
Gbør Gbørsson.
:
Jak tu Szwedom wierzyć jeśli okazało się, że żadnego oblężenia Częstochowy nie było?
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-10-04, 13:21, w całości zmieniany 2 razy
Blaz, wy tu sobie uważajcie, JAK TO NIE BYŁO
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-10-04, 13:21, w całości zmieniany 2 razy
:
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-10-04, 13:28, w całości zmieniany 2 razy
Za forum historycznym:
"Częstochowa poddała się Szwedom, bronił się tylko klasztor. Gen. Muller oblęgajacy Jasna Górę żądał poddania się argumentując że jeśli Częstochowa się poddała to i Jasna Góra musi. Prałat Kordecki odpowiedział na to że Jasna góra nie podlega Częstochowie."
Było oblężenie Jasnej Góry, ale nie Częstochowy.
Lubię grzebać sobie w takich historycznych ciekawostkach. Dużo jest mitów w polskiej historii.
A, tak naprawdę to była zakamuflowana opcja:
"Oblegajacymi byli Niemcy i Polacy. Obroncami tez. Szwedow tam (prawie ?) wcale nie bylo."
Ci Szwedzi to jednak sprytni są.
"Częstochowa poddała się Szwedom, bronił się tylko klasztor. Gen. Muller oblęgajacy Jasna Górę żądał poddania się argumentując że jeśli Częstochowa się poddała to i Jasna Góra musi. Prałat Kordecki odpowiedział na to że Jasna góra nie podlega Częstochowie."
Było oblężenie Jasnej Góry, ale nie Częstochowy.
Lubię grzebać sobie w takich historycznych ciekawostkach. Dużo jest mitów w polskiej historii.
A, tak naprawdę to była zakamuflowana opcja:
"Oblegajacymi byli Niemcy i Polacy. Obroncami tez. Szwedow tam (prawie ?) wcale nie bylo."
Ci Szwedzi to jednak sprytni są.
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-10-04, 13:28, w całości zmieniany 2 razy
:
Poza tym Muller dowodził zaciężnym wojskiem niemeickim, opłacanym w dużej części przez polskich wielmożów, wrogich królowi. Szwedów tam może i paru było, ale raczej ciur od armat.
J.
J.
:
I wysadzania się w klasztorze ("Pan Wołodyjowski" itp) też nie było. Wojska Mullera odeszły same w obawie przed zimą i przed odsieczą.
:
Odpowiedz do tematu
Wysadzania? To było w Kamieńcu Podolskim. Tak przynajmniejmi się wydaje.
J.
J.