Witam
Mam rózne mechanizmy FHF 2144, ten ma szlif genewski, fajną tarcze z rombami - z reszta popatrzcie (look for yourselves) czekam na pasek nato (skóra, jasny brąz)
werk jest z zegarka kieszonkowego DAMAS watch co.
Co zrobić z zabrudzeniami na kopercie, chodzi mi konkretnie o te zabrudzenia przy deklu i teleskopach... Gdzie moge dać taką kopertkę wyczyścić..? Myjka ultradzwiękowa (soniczna) da rady, mysle o zakupie czegoś takiego..?
Odpowiedz do tematu
: Mój nr2 homage na podstwie FHFa 2144 ozdobiona wersja
Ostatnio zmieniony przez Rudolf 2011-08-15, 15:21, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Rudolf 2011-08-15, 15:21, w całości zmieniany 1 raz
:
Dzieki...
A masz jakiś pomysł co zrobić z tymi zabrudzeniami..?
A masz jakiś pomysł co zrobić z tymi zabrudzeniami..?
:
Karcherem go
A tak poważnie to fajny zegarek jest
A tak poważnie to fajny zegarek jest
:
Niestety to tylko cynkal chromowany lub niklowany.Te zabrudzenia to zapewne wyłażący cynkal spod kiepskiej , lub złuszczonej warstwy chromu lub niklu.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2011-08-15, 19:59, w całości zmieniany 1 raz
wahin napisał/a: |
Koperta jest stalowa? |
Niestety to tylko cynkal chromowany lub niklowany.Te zabrudzenia to zapewne wyłażący cynkal spod kiepskiej , lub złuszczonej warstwy chromu lub niklu.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2011-08-15, 19:59, w całości zmieniany 1 raz
Pozdro!!!
:
Piękna tarcza, wskazówki i werk.
Koperta to jednak lekka porażka.
Jak duży ten mechanizm jest? Może jakaś stalowa koperta od majfriendów by przypasowała?
Koperta to jednak lekka porażka.
Jak duży ten mechanizm jest? Może jakaś stalowa koperta od majfriendów by przypasowała?
:
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2011-08-15, 23:26, w całości zmieniany 2 razy
Ten Werk ma 41mm i nic myfriendowskie do niego nie pasuje...
PS Koperta to chyba Stal nie jestem pewny na 100% ale nie wygląda to mi na chromowany cynk, cześć zabrudzeń usunąłem zwykłą bawełnianą szmatką...
Tak koperta jest z pasówki doxa/lanco (tarcza doxa/ mechanizm w środku lanco) Werk był w stanie agonalnym ale się nim zajmuje ale to przyszłość (back to future )
Patrząc na zdjecia chyba zamorduje swojego zegarmistrza za te rysy na werku przy śrubce od wałka...
PS Koperta to chyba Stal nie jestem pewny na 100% ale nie wygląda to mi na chromowany cynk, cześć zabrudzeń usunąłem zwykłą bawełnianą szmatką...
Tak koperta jest z pasówki doxa/lanco (tarcza doxa/ mechanizm w środku lanco) Werk był w stanie agonalnym ale się nim zajmuje ale to przyszłość (back to future )
Patrząc na zdjecia chyba zamorduje swojego zegarmistrza za te rysy na werku przy śrubce od wałka...
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2011-08-15, 23:26, w całości zmieniany 2 razy
:
Te koperty cynkalowe z przełomu la 40/50 mają charakterystyczny kształt.Na foto od strony dekla widać wyłażący cynkal , pozatym w tamtym okresie stalówek nie robiono a jedynie cynkalówy i aluminiaki gdzie aluminiaki różniły się kształtem i były do bardzo dużych i grubych mechanizmów( fi 50-55).Rzadziej można spotkać jeszcze mosieżne produkcji niemieckiej z początku lat 40-tych.Cynkal ma to do siebie że nawet jak go palcem potrzesz to szaro-czarna patyna schodzi po czym bardzo szybko wraca.
Pozdro!!!
:
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2011-12-18, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
Zrobiłem tunning tego zegarka teraz ma chromowaną mosiężną kopertę z aluminiowym deklem... (choć planuje w krótce dodać inny)
poprawiłem fotki
poprawiłem fotki
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2011-12-18, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
:
No i brawo ten Pan!
A teraz pokaż te zegarki, o których Kaido wspominał - w kopertach radomirowatych...
A teraz pokaż te zegarki, o których Kaido wspominał - w kopertach radomirowatych...
:
A ja jestem na nie - moim zdaniem taka pasowana koperta nie przystoi do charakteru pięknej tarczy i wskazowek
:
Odpowiedz do tematu
Za to mechanizm wart jest aluminiaka, więc traf w taka koperte był idealny
Pozdro!!!