Problem z claro 888 /st16
Odpowiedz do tematu

tomcat
[Usunięty]
: Problem z claro 888 /st16
Witam

Zegarek kupiony na prezent mojemu ojcu w Aparcie i od początku gubi ok minuty na dobę.

Był już miesiąc temu w serwisie gwarancyjnym.
Gość stwierdził że musiał trochę leżeć, wyczyścił, adnotacja w karcie gwarancyjnej to regulacja + czyszczenie kotwicy i balansu.

Co ciekawe na maszynce zarówno przy przyjęciu jak i przy odbiorze wychodzi dokładność chodu
+ 3-10sek w zależności od pomiaru ;/

W tym tygodniu zegarek trafi na ponowną naprawę gwarancyjną.
Szukam tutaj porady co można by zasugerować zegarmistrzowi...
(Serwis u Jacka Skąpskiego ul. 28 czerwca 1956 Poznań...)

st16 to w końcu sprawdzony i raczej dobrze poznany mechanizm

pozdrawiam tomcat

:
To dobry i sprawdzony mechanizm, a odchyłka rzędu minuty nie przekracza jego konstrukcyjnych parametrów - więc w sumie to mogli go od ciebie wogóle nie brać na serwis. Powinieneś wskazać im duże rozbieżności w parametrach chodu w spoczynku i gdy zegarek jest noszony - może byc kilka powodów.

tomcat
[Usunięty]
:
Nie wiem może jestem dziwny, ale oczekiwałem dokładności max 15-20sek na dobę i to raczej na +

Mam dwa seiko i minuty to mi się nei udaje często w tygodniu złapać odchyłki ;)

Dodatkowo jak maszynka robi wydruk i mam +3sek to dlaczego faktycznie zegarek robi -55- -60 sekund na dobę ?
Dodam ,że stopień nakręcenia ani to czy leży lub jest noszony specjalnie nie zmieniają sytuacji....

:
Z tego co opisujesz - to wlasnie zmieniają :lol: Wydruk z wibrografu robiony jest na zegarku spoczywającym w jednej pozycji, a zaczyna wariować jak się go nosi. To jest mała odchyłka, więc nie jest to coś, khm, monumentalnego, ale jeśli wskażesz na to, może go jakoś naprowadzisz.

tomcat
[Usunięty]
:
problem taki,że rodzinka na wakacjach i zegarek sobie leży na poduszeczce.
Leży na komodzie i 2 dni pod rząd to samo ;/

Przestaje ufać w wibrografy bo co to ma być ;)

Czytałem też o suchej sprężynie, ale tutaj nie ważne czy zegarek świeżo nakręcony czy nie spóźnia się tak samo....

Ogólnie nie czepiał bym się ale po 1 siekacze dwa chodzą kilka razy dokładniej(a były sporo tańsze ) , po drugie tak go robili na serwisie że chodzi jak chodził :neutral:

Nie lubię nieskuteczniej roboty...

:
tomcat, to nie jest takie proste jak się wydaje, jeśli wydruk pokazuje małą odchyłkę to być może "spowolnienie"następuje w określonym czasie. może to być na przykład okolica zmiany daty, trzeba obserwować zegarek i sprawdzać odchyłki w dłuższym czasie, postawienie diagnozy bez szczegółowej obserwacji zachowania zegarka jest niemożliwe. A przyczyny mogą być rożne, duże opory wewnętrzne np przy zmianie daty. No i jeszcze ważna sprawa, aby sprawdzić dokładność chodu dobowego, nastawienie zegarka i odczyt powinien być zrobiony o tym samym czasie i powinien wynosić dokładnie dobę, odczyty w trakcie mogą się różnic, bo zegarek inaczej pracuje w trakcie"odwijania" się sprężyny, a inaczej gdy jest stale nakręcona w czasie ruchu.

tomcat
[Usunięty]
:
ok

wreszcie coś fachowego bo na nieistniejącym forum to jeden mod od razu że to seagull to zerznięty mechanizm, z wieloma wadami tip itd i eta 100x lepsza ;/
Ręce opadają...

Co do zmiany daty to zobaczę- po 9 godzinach nocnych było już 30 sekund.

Poobserwuję zegarek w tym czasie...

:
tomcat dostałeś opis czynności serwisowych ?

:
No to jest dobre pytanie, bo mnie to "czyszczenie kotwicy i balansu" zaciekawiło ... Czyli że co ? Wychwytu już nie czyścil :P ? Akurat kotwicę i balans ?

tomcat
[Usunięty]
:
na gwarancji w miejscu naprawy mam tylko wpisane czyszczenie tego co napisałem + regulacja i tyle ;)

opinie ten serwis ma takie se, naprawiają niby omegi tip ale jakoś ze skrupulatności nie słyną.
Dlatego poobserwuję i może coś tam zasugeruję facetowi.
Raczej samym im się nie będzie chciało kombinować co jest nei teges jak jset jako tako i do tego w zegarku za 600zetafonów ;)

Blaz
[Usunięty]
:
tomcat napisał/a:

wreszcie coś fachowego bo na nieistniejącym forum to jeden mod od razu że to seagull to zerznięty mechanizm, z wieloma wadami tip itd i eta 100x lepsza ;/

To ten o kilku kontach i nickach? Jego opinie na temat chińskich zegarków od razu odrzucaj, bo on ma nienawiść do nich i do nas zaszczepioną tak głęboko, że wychodzi przy każdej okazji. :mrgreen:

Gdy jeszcze na pewnym forum zaprzeczali chińskości Claro, to wytoczył argument, że Claro nie może być chińskie, bo to dobry mechanizm jest. :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez Blaz 2011-08-04, 10:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Blaz napisał/a:
bo to dobry mechanizm jest. :mrgreen:

BYŁ dobry, jak nie był chiński.
Teraz JESt chiński, więc nie może być dobry.
Przecież to elementarne, Watsonie.
:roll: :lol:

tomcat
[Usunięty]
:
Gwoli ścisłości chodzi mi o modka o ksywie Adi ;)

mam nadzieję że nie wywołam wojny z nieistniejącym form :evil:

Blaz
[Usunięty]
:
Tak, mówimy o tym samym, a raczej o tym samym wcieleniu. Był zresztą u nas na początku, ale go wywaliliśmy, gdy okazało się, że założył dwa konta i uprawiał za pomocą nich rozmowę z samym sobą. Takie hobby. :mrgreen:

Ten temat jest bardzo ciekawy:

http://www.chinawatches.p...p?t=425&start=0

Był on zamieszczony w momencie, gdy na sąsiednim forum zaprzeczano, że Claro ma chińskie pochodzenie, a tych, co tak twierdzili, wysyłano do zegarkowego piekła. Jak się okazuje - nawet najbardziej zatwardziały beton kruszeje siłą prawdy i argumentów. :mrgreen:

tomcat
[Usunięty]
:
cytat modka :
Cytat:

Zapytaj na "chińskim" forum tam panuje opinia, na pewno potwierdzona, że to doskonałe i niezawodne werki, bo przeciez seagull, a to jedna z najbardziej prestiżowych marek chińskich. Poważnie. A skoro wiesz, że ST 16 to taki dobry werk - juz pewnie tam pytałeś. Pewnie paproszek przy składaniu albo coś..., albo kontrola jakości zawiodła, albo Szwajcarzy skopali taki dobry werk przez polizanie za pomocą krowy milki. ;)Mogło też mu zaszkodzić alpejskie powietrze, w końcu w przemysłowym Tjanjin jest miej rześkie.
A poza tym to jedak szedłbym w stronę ocierania.

widać nie mógł się powstrzymać ...
prawdopodobnie nawet ten temat podgląda ;)

Mnie zastanawia jednak jedno- co tu się czepiać kłality Made in China.

Ta Adriatica to w końcu Szwajcar z rodowodem.
Mozę od razu napisać ze szwajcarskie zegarki to syf i nie mają wystarczającej kontroli jakości :lol:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum