Ruś - nurek ?
Odpowiedz do tematu

: Ruś - nurek ?
Witam, trochę przez przypadek kupiłem takie oto czasy:

Ma to zakręcaną koronkę, ruchomy bezel. I jest dość małe, bo tylko 34 mm bez koronki.

Czy kumotrzy podzielą się za mną wiedzą o tym łoczu?

:
Tzw mini-komandirski, z lat '90 sądząc po braku napisu Sdiełano w SSSR. Nurek to to nie jest, ale dość szczelny, jeśli ma dobre uszczelki, można z pewnością się w nim kąpać :)

Ну, погоди! :wkurzony:
:
Jest to mechanizm 17 kamieni 2409, często określany jest jako zegarek damski, albo młodzieżowy.

:
Bardzo dziękuję, to już coś wiem.

Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
:
BTW - chyba ci regulator rdzewieje, wiec warto by go dać na "przegląd".

:
mostek balansowy jest przełożony od starszego wostoka :smile:

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Ech, oczywiście, ze jest. Smocze oko zawsze coś wypatrzy :twisted:

:
To ladnie, ja myslalem ze Komandirskie zobowiazuje a tu damski mechanizm :shock:
W kazdym Komandirskim tak bylo? Jak z wczesnymi wersjami, ponoc trzaskali je juz od lat 50tych czy tez 60tych

..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
Ten zegarek to tzw" mały Komandirski", ale to nie jest normalny Komadriski. Mały Komandirski to nazwa umowna, bo tam nigdy na tarczy nie było napisane Komondirski, a "normalny" Komandirski jest większy.

:
Aronus napisał/a:
Ten zegarek to tzw" mały Komandirski", ale to nie jest normalny Komadriski. Mały Komandirski to nazwa umowna, bo tam nigdy na tarczy nie było napisane Komondirski, a "normalny" Komandirski jest większy.

... aa takie buty :)

..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
No proszę, taki mały zegarek, a tyle ciekawych informacji.
Korci mnie, żeby śladem innego Atlantikowca zacząć zbierać ruski. Tylko gdzie to składać? Już Atlantiki trudno poupychać...

Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
:
Aronus napisał/a:
Ten zegarek to tzw" mały Komandirski", ale to nie jest normalny Komadriski. Mały Komandirski to nazwa umowna, bo tam nigdy na tarczy nie było napisane Komandirski, a "normalny" Komandirski jest większy.

Fakt mały, ale bardzo przyjemny :)

Tak jak napisał pmwas, nurek to to nie jest ale pod prysznicem daje radę :)

The future will start tomorrow, not today.

G. Gerlach - polskie zegarki
:
Gumshield napisał/a:
To ladnie, ja myslalem ze Komandirskie zobowiazuje a tu damski mechanizm :shock:
W kazdym Komandirskim tak bylo? Jak z wczesnymi wersjami, ponoc trzaskali je juz od lat 50tych czy tez 60tych

W starszych był mechanizm ze stop sekundą, nie pamiętam niestety symbolu. I wyglądały one jak zegarki cywilne, bez bezela. Werk 2409 nie jest damski, to bodaj najpopularniejszy mechanizm w wostokach, zwany także "hokejem" od kształtu blaszki przytrzymującej sekundnik. W "dużych" komandirskich stosowano modyfikacje 2409 z kalendarzem, miało to zdaje się symbol 2414. Jednak bardzo często na werkach nie było symbolu. Mechanizm 2409 występuje także w wostokach antymagnetycznych, czyli amfibiach, które pojawiły się po beczce, a to przecież najbardziej męskie wostoki. W beczce natomiast montowano werk 2209, który był zdecydowanie mniejszy od 2409 i to on miał raczej damski rozmiar.
Ten zegarek, który pokazałeś jest tez nazywany "małą amfibią", ale to raczej wymysł sprzedawców z Allegro, bo amfibie maja stalowe koperty, a tutaj jest mosiężna.

Ostatnio zmieniony przez Weiss 2011-08-14, 23:05, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum