Cześć!
Ostatnio na alle... trafiła mi się taka Aurorka. Tanio nie było, ale i znalezisko dość niecodzienne, bo Aurory nawet w USA są stosunkowo rzadkie. Niestety zegarek jest w stanie... gorszym niż widać na fotach, a już na fotach jest źle

. Piękny 11 kamieniowy mechanizm grade 4, wczesny (najpewniej 1 rok produkcji). Wyposażony w tzw 5th pinion czyli osobną ośkę sekundową na 6. Ogólnie płyty w dobrym stanie, przekładnia chodu (chyba) też, natomiast nie ma spreżyny, tarcza w stanie krytycznym (tu będzie najtrudniej cokolwiek zrobić), bal;ans zniszczony, pogięty i na złamanej, kombinowanej ośce. Ośkę udało mi się wymienić (pasowała ośka Rockforda, jednak wymaga podkładki pod mostek (co nie jest aż tak straszne), natomiast zeby nie było mi za dobrze, jak już skończyłem, to strzeliło mocowanie włosa

. Nie wiem, czy to kewstia materiału czy było już wczesniej doginane, nie wymagało dużego rozchylenia (powinno wejść bez większego kłopotu), a jednak pękło

. Oddawać do majstra sie nie opłaca, bo koszt zakupu+naprawy przekroczy wartość, niestety. Póki co zamówiłem nowe mocowanie (jest duże, mocowane kołkiem i względnie łatwo można wymienić), kupię sprezynę do illinoisa (identyczna) i zobaczymy. Póki co przykleiłem włos na pozostającym mocowaniu do osi (mam taki fajny klej, który wystarczająco dobrze trzyma a i łatwo go potem usunąć) i jak przyłożyć trochę siły na 4 koło, to balans pracuje ładnie, wiec uruchomić pewnie się go uda. Co z tarczą - nie wiem, pod tarczą też syf (ktoś za mocno dokręcał śrubki i przynajmniej 1 gwint ma zerwany). Cóż, z nową ośką nie jest juz az tak źle - teraz najtrudniejsza będzie jednak wymiana mocowania włosa, a konkretnie wypchnięcie kołka ze starego mocowania i włozenie nowego kołka w nowe mocowanie... czasem myśle, po co ja kupuję te trupy, ale... Aurora to Aurora, a to zdobienie bardzo podnosi atrakcyjność - szkoda na smietnik...
Uploaded with
ImageShack.us