Drodzy znawcy tematu pomóżcie! Kupiłem sobie parniska na ST 2555..wszystko cacy , bardzo dokładny : +1sek na dobę...ale..przy próbie dokręcania...kilka obrotów koronką dokręca się ładnie a potem zaczyna coś przeskakiwać...jakby się zębatki nie zazębiały.
Czy ktoś by mógł mnie oświecić co to za usterka i jak ewentulanie sobie z nią poradzić.
Odpowiedz do tematu
: Parnis ST 2555 -problem?
:
i można coś z tym zrobić...jesli się wie ktore to koło?
:
Mozna dokręcić. W ST25 są dwa takie koła.
To te z niebieskimi śrubkami, w tym jedna - ma 3 rowki. Moim zdaniem, odkręciło się to pierwsze, z jednym.
To te z niebieskimi śrubkami, w tym jedna - ma 3 rowki. Moim zdaniem, odkręciło się to pierwsze, z jednym.
:
Dziekuję...idę poszukac gumowej piłeczki
:
Nie znalazłem odpowiedniej piłeczki...ale...duża serwetka włożona do gumowej rękawiczki dala radę.
Koło to niestety wygląda na dokręcone , śrubka ani drgnie.Dziękuję Alamo za pomoc , w sumie ta usterka mi nie przeszkadza , zegarek będe nosił bez przerwy aż mi się nie znudzi...czyli jakiś tydzień.
Koło to niestety wygląda na dokręcone , śrubka ani drgnie.Dziękuję Alamo za pomoc , w sumie ta usterka mi nie przeszkadza , zegarek będe nosił bez przerwy aż mi się nie znudzi...czyli jakiś tydzień.
:
Więcej bez zdejmowania tarczy już nie sprawdzisz. Może byc jakis luz na półbeczce.
Zresztą, po ki wuj ty go chcesz nakręcać, jak to automat, się pytam
Zresztą, po ki wuj ty go chcesz nakręcać, jak to automat, się pytam
:
no własnie nie będę go nakręcał... nie będę też go smarował choc tu się dowiedziałem że suche są te parniaki...ale żal mi go oddawać do zegarmajstra.....jeszcze coś zepsuje
:
Problem z dokręcaniem może tkwić w zapadce dużego koła naciągu, miałem taki przypadek w jednym z moich zegarków, poluzowana śruba zapadki powodowała zacinanie się mechanizmu naciągu.
:
a czy do tego trzeba rozbierać zegarek?
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-06-19, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie to jest na wierzchu zaraz przy dużym kole, ale jak nie masz doświadczenie to lepiej sam nie kombinuj.
Na fotce zapadka jest zakryta wahnikiem.
Na fotce zapadka jest zakryta wahnikiem.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-06-19, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
:
to ta malutka blaszka? o dziwnym kształcie? te ząbki powinny moim zdaniem...zazebiac delikatnie z zębami koła naciągowego..a tak nie jest
:
Dokładnie , to ta blaszka, i powinna delikatnie zazębiać, pod spodem jest sprężynka która ją dociska do koła, być może że ona spadła.
:
dziekuję za pomoc...teraz bedę główkował czy ryzykować i probować to poprawić.
:
Odpowiedz do tematu
miałem podobną akcję z parnisem forumowcem. Zegarmistrz-bateryjkarz zrobił mi to w minutę za kilka złotych, ale co to było, nie powiedział... Że jakaś fabryczna niedoróbka była.