Parnis ST 2555 -problem?
Odpowiedz do tematu

kurant
[Usunięty]
: Parnis ST 2555 -problem?
Drodzy znawcy tematu pomóżcie! Kupiłem sobie parniska na ST 2555..wszystko cacy , bardzo dokładny : +1sek na dobę...ale..przy próbie dokręcania...kilka obrotów koronką dokręca się ładnie a potem zaczyna coś przeskakiwać...jakby się zębatki nie zazębiały.
Czy ktoś by mógł mnie oświecić co to za usterka i jak ewentulanie sobie z nią poradzić.

:
Brzmi jak poluzowane koło pośrednie naciągu.

kurant
[Usunięty]
:
i można coś z tym zrobić...jesli się wie ktore to koło?

:
Mozna dokręcić. W ST25 są dwa takie koła.

To te z niebieskimi śrubkami, w tym jedna - ma 3 rowki. Moim zdaniem, odkręciło się to pierwsze, z jednym.

kurant
[Usunięty]
:
Dziekuję...idę poszukac gumowej piłeczki :grin:

kurant
[Usunięty]
:
Nie znalazłem odpowiedniej piłeczki...ale...duża serwetka włożona do gumowej rękawiczki dala radę.
Koło to niestety wygląda na dokręcone , śrubka ani drgnie.Dziękuję Alamo za pomoc , w sumie ta usterka mi nie przeszkadza , zegarek będe nosił bez przerwy aż mi się nie znudzi...czyli jakiś tydzień. :twisted:

:
Więcej bez zdejmowania tarczy już nie sprawdzisz. Może byc jakis luz na półbeczce.
Zresztą, po ki wuj ty go chcesz nakręcać, jak to automat, się pytam :P :?: :lol:

kurant
[Usunięty]
:
no własnie nie będę go nakręcał... :lol: nie będę też go smarował choc tu się dowiedziałem że suche są te parniaki...ale żal mi go oddawać do zegarmajstra.....jeszcze coś zepsuje :twisted:

:
Problem z dokręcaniem może tkwić w zapadce dużego koła naciągu, miałem taki przypadek w jednym z moich zegarków, poluzowana śruba zapadki powodowała zacinanie się mechanizmu naciągu.

kurant
[Usunięty]
:
a czy do tego trzeba rozbierać zegarek?

:
Nie to jest na wierzchu zaraz przy dużym kole, ale jak nie masz doświadczenie to lepiej sam nie kombinuj.

Na fotce zapadka jest zakryta wahnikiem.

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-06-19, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
kurant
[Usunięty]
:
to ta malutka blaszka? o dziwnym kształcie? te ząbki powinny moim zdaniem...zazebiac delikatnie z zębami koła naciągowego..a tak nie jest

:
Dokładnie , to ta blaszka, i powinna delikatnie zazębiać, pod spodem jest sprężynka która ją dociska do koła, być może że ona spadła.

kurant
[Usunięty]
:
dziekuję za pomoc...teraz bedę główkował czy ryzykować i probować to poprawić.

maciek
[Usunięty]
:
miałem podobną akcję z parnisem forumowcem. Zegarmistrz-bateryjkarz zrobił mi to w minutę za kilka złotych, ale co to było, nie powiedział... :wink: Że jakaś fabryczna niedoróbka była. :razz:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum