Jak pozbyć się powłoki AR?
Odpowiedz do tematu

: Jak pozbyć się powłoki AR?
Mam taki oto model MM:

Zegar fajny, ale ten niebieski refleks mnie osłabia. Z tego co wiem to jest tu AR od wewnątrz. Znacie jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się tego bez wymieniania szkła?

Segoy
:
Pasta polerska, wybebeszenie zegarka i pucowanie od środka(???).

:
Dokładnie tak.
Musisz fizycznie ją zetrzeć.

:
ok, ale czy pasta polerska nie pozostawi jakichś mikrorysek itp?

Segoy
:
jak dobrze zrobisz to nie , szkiełko jest twardsze od pleksi .

:
Stasiu napisał/a:
Pasta polerska, wybebeszenie zegarka i pucowanie od środka(???).

No więc tak właśnie zrobiłem. Trochę to słabo wyszło:

I co z tym teraz zrobić?
Z polerowaniem ręcznym już się poddałem. Żadnego mechanicznego świderka nie posiadam.
Szkło do wyrzucenia czy coś się jeszcze da z tym zrobić?

A tak w ogóle, da się przełożyć takie szkiełko z jednej koperty do drugiej? Chodzi mi o to, że mam drugą taką marynę ze szkiełkiem bez AR i tam wstawiłbym plexi a szkiełko z tamtej przełożył tu. Czy to jest wykonalne czy te szkła są wklejane na jakiś super klej, że nie da się bez szwanku wyjąć?

Ostatnio zmieniony przez Segoy 2011-11-19, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Segoy
:
Nooo, faktycznie AR to już nie powinno być :???:
Nie wyszło za fajnie. Może papier wodny 2500 ? Nie wiem jak na szkle zadziała.
U siebie mam ryskę delikatną na szkle mineralnym i zastanawiam się czym to usunąć.
Myślałem o paście polerskiej tempo, ale teraz mam obawy...

:
dago napisał/a:
Myślałem o paście polerskiej tempo, ale teraz mam obawy...

No właśnie TEMPO użyłem. A potem próbowałem pastą polerską Starwax ale nic nie dało.

Segoy
:
Myślę, że już dużo nie popsujesz, ja bym spróbował jak najdrobniejszym papierem wodnym z dużą ilością wody. Wydaje mi się, że powinno pomóc.
Chyba, że jakaś reakcja chemiczna z pastą zaszła...

Ostatnio zmieniony przez Cezar 2011-11-19, 23:48, w całości zmieniany 1 raz
:
Jedno wam powiem: to tutaj to na szkło ni chuchu nie wygląda.

J.

:
Chyba dokładnie to samo szkło jest w PZLkach no nie? Też takie niebieski AR :evil:

a ktoś zna odpowiedź na moje pytanie o możliwość przełożenia szkła?

Segoy
:
Jeśli to ten sam rozmiar to oczywiście że można.
A co do tej powłoki to napisz PW do GrzecHa, on jest optykiem i z pewnością będzie wiedział jak się tego pozbyć.

:
Mechaniczne usuwanie AR zazwyczaj tak się kończy. Po zabawie pastą polerską ze szkłem mineralnym (bo chyba z czymś takim mamy tu do czynienia) nic dobrego nie wyjdzie. Jest zbyt gruboziarnista. Tlenek ceru mógłby się nadać ale to moim zdaniem bez sensu bo roboty masa a i tak zostaną widoczne uszkodzenia (nie usuniesz wszystkich rys). Wypchnij to szkło, zmierz średnice i kup szkło mineralne albo plexi we właściwym rozmiarze (20-30zł).

Foch und Ch.
:
No rzeczywiście.... nie sądziłem, że można to tak sobie wypchnąć, a tu proszę....
Udało się!
Czy tak samo się osadza takie szkiełko, tylko w drugą stronę? To znaczy na wcisk? Beż żadnego kleju?

A plexi? Dam radę założyć plexi bez specjalistycznych narzędzi (bo samą plexi mam w tym rozmiarze).

Segoy
:
Potrzebny jest tzw pajączek, lepiej zanieś do majstra.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum