Chodzi mi ostatnio po głowie chrono.
Musi spełniać kilka podstawowych warunków:
- ma być mechanik
- ma być bez "bizancjum" i rzymskich indeksów (czyli większość Sea-gull'i odpada)
- ma mieć ładny i odkryty mechanizm
- ma być dość duży
- ma być tani (to chyba przede wszystkim )
Polowałem na takiego lub zbliżonego Pljota, ale jest on dla mnie trochę zbyt mały.
Poza tym egzemplarze w ładnym stanie nie spełniały również mojego ostatniego warunku .
Ostatnio w oko wpadły mi chrono Alphy. Widziałem już wcześniej na forum ładną sztukę Szeryfa (?), tu kłania się warunek czwarty (moją dolną granicą dla nowych zegarków jest 40mm) i warunek trzeci. Można co prawda dokupić przeszklone plecy, ale ...
Bardzo spodobał mi się z inny model Alphy - Radiomir.
- Jest mechaniczny
- nie ma rzymskich indeksów (jakoś ich nie trawię )
- W środku siedzi i zza szybki wyziera śliczny ST-19
- jest dość duży - 42,5mm bez koronki
-cena na poziomie 110-160$ jest jak najbardziej akceptowalna
Trochę mierzi mnie to, że był by to kolejny mój chińczyk baaaarrrdzooo mocno "inspirowany" Paneraiem.
Po drugie kole mnie w oczy ten napis na tarczy "USA". Co to ma wspólnego z tym zegarkiem?
Nie znam się, ale kojarzy mi się to trochę z "ruskim" bazarem z lat 90-tych i produktami z tele-sklepów, gdzie sugestia że coś jest z Łusa lub do Łusa automatycznie dodaje prestiżu.
Widziałem w necie zdjęcia tarcz bez tego napisu, ale jak do tej pory nie znalazłem takiej w ofercie sprzedaży.
...Pewnie źle szukam.
Nie jestem pewny która wersja kolorystyczna podoba mi się bardziej, ale chyba ta z ciemnym tłem i srebrnymi subtarczami.
Co o tym myślicie?
Waham się, więc albo wybijcie mi ten pomysł z głowy, albo utwierdźcie mnie w postanowieniu
Odpowiedz do tematu
:
Stasiu, zegarek jest koszer, firma też, wykonanie bez zarzutu. Kilku kumortów takie ma (są chyba z nami 2 Alphy). Z inspiracją to jest akurat tak, że zarówno Alpha jak i Panerai czerpią z tego same źródła - jeżeli chodzi o kształt koperty.
Jedyne na co zwróciłbym Ci uwagę to proporcje. Moim zdaniem bezel jest nieproporcjonalnie wysoki do tej koperty i wydał mi się dziwny jak go obmacałem ostatnio w Zgierzu. Jakby to była koperta 47mm to wyszłoby zgrabnie, a tak coś mi tu nie gra. Ale to tylko estetyka. poza tym zegarek jest super.
Jedyne na co zwróciłbym Ci uwagę to proporcje. Moim zdaniem bezel jest nieproporcjonalnie wysoki do tej koperty i wydał mi się dziwny jak go obmacałem ostatnio w Zgierzu. Jakby to była koperta 47mm to wyszłoby zgrabnie, a tak coś mi tu nie gra. Ale to tylko estetyka. poza tym zegarek jest super.
Foch und Ch.
:
A widzisz... o tym nie pomyślałem.
Ktoś z Was jedzie może do Zgierza z taką Alphą ?
Chętnie bym się do niej na żywca przymierzył .
Ktoś z Was jedzie może do Zgierza z taką Alphą ?
Chętnie bym się do niej na żywca przymierzył .
:
Fazi ma i zdaje się jest zadowolony , dla mnie to akceptowalne chrono w tym budżecie .
Mniejsza Alpha Paul Newman też jest okej , ale trochę mniejsza .
Mniejsza Alpha Paul Newman też jest okej , ale trochę mniejsza .
:
Fajna Alpha, piękny ma mechanizm; jak większośc chrono
:
A kumotr Ghostdog jej nie ma/miał?
:
Z tego co widzę, to czarny masz bez jueseja
:
taką Alphę albo podobną ? ma też Norbert i wybiera się do Zgierza
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Na tej focie jest właśnie ta której szukam, ale w sprzedaży jest tylko taka wersja:
http://www.alpha-watch.com/details.php?myid=6
Karolu - Norbert tzn. Łysy ?
Bo jak tak, to już piszę do niego PW
Ostatnio zmieniony przez Stasiu 2011-05-09, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Santino napisał/a: |
Z tego co widzę, to czarny masz bez jueseja |
Na tej focie jest właśnie ta której szukam, ale w sprzedaży jest tylko taka wersja:
http://www.alpha-watch.com/details.php?myid=6
Bo jak tak, to już piszę do niego PW
Ostatnio zmieniony przez Stasiu 2011-05-09, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
:
tak jest, Norbert to Łysy
Stasiu napisał/a: |
Bo jak tak, to już piszę do niego PW |
tak jest, Norbert to Łysy
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
PW odebrane , sytuacja opanowana
:
Panowie ja miałem Alphe Speedy z multikalendarzem
:
Odpowiedz do tematu
mi też od daaawna podoba się ten zegarek. Trochę obawiam się awaryjności st-19, było chyba u nas parę przypadków niezłej lipy, co?