Mołnia z Bytomia
Odpowiedz do tematu

: Mołnia z Bytomia
Hej!
Wróciłem właśnie z Bytomia i drugi raz z rzędu, zamiast części do amerykańców (posucha), kupiłem Mołnię. O taką:

Niby nie miałem kasy, ale że kosztowała dokładnie tyle, ile wygospodarowałem w tym miesiacu na części - długo się nie zastanawiałem. Jak widać koperta to przeróbka (ale IMO fabryczna, "legalna", starej, kieszonkowej mołnii z ok 1950 roku:

Z tyłu taka:

A w środku - ciekawostka. Mechanizm z 1950 roku (4-50) z... Czelabińska!!! Byłem pewien, ze Czelabińsk zaczął robić Mołnie co najmniej kilka lat później, a tu niespodziewajka :)

Nie ma mowy o pomyłce - zero w dacie wyglada tak sobie, ale wykończenie wskazuje na 50 rok - to na pewno 4-50!

Uploaded with ImageShack.us

EDIT: na pewno oryginal - na płaskim deklu jest napis GOST 918-41, wiec takie dekle bez zdobien produkowano fabrycznie - czyli całe koperty też :)

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-05-07, 10:28, w całości zmieniany 3 razy
Ну, погоди! :wkurzony:
:
Nie tam żebym zazdraszczał, ale wal się w błocko

:
Świetny zakup , podoba mi się taka naręczna molenka

:
Świetna :!:
Goń się :razz: :!:

:
Błoto, błoto i jeszcze zaspa :mrgreen:

:
Bicie z gost '41 jest na salucie, kieszonkowych zimach z konca lat '40, i czasem na wczesnych mołniach. Imcho przerobiona z koperty typowej kieszonki. Dla mnie potwierdza to dodatkowo fakt, ze wnęka sekundnika jest zdecydowanie za duża w stosunku do potrzeb - czyli tarcza przemalowana z półfabrykatu na pasówki.

A coby nie bruździć - samego zegarka gratuluję i zazdroszczę - uwielbiam pasówki z epoki na mołni ! Piekna jest :)

:
pmwas, pogratulować , świetna Mołnia , posiada jedno z najbardziej kozackich wykończeń mechanizmu :twisted:

:
voli napisał/a:
Bicie z gost '41 jest na salucie, kieszonkowych zimach z konca lat '40, i czasem na wczesnych mołniach. Imcho przerobiona z koperty typowej kieszonki. Dla mnie potwierdza to dodatkowo fakt, ze wnęka sekundnika jest zdecydowanie za duża w stosunku do potrzeb - czyli tarcza przemalowana z półfabrykatu na pasówki.

A coby nie bruździć - samego zegarka gratuluję i zazdroszczę - uwielbiam pasówki z epoki na mołni ! Piekna jest :)

Tarcza mogła być przemalowana - jednakże w tym okresie mogło to powstać w fabryce w Czelabińsku. Sciślej mówiac - tak, to jest koperta do kieszonki, ale inaczej wykonczona i bez kominka. Być może miało to zastąpić wycofywane wówczas zegarki na K-43. W każdym razie nie jest to po prostu mołnia z upiłowanym kominkiem, dekiel jest inny niż w Mołniach... GOST to zaś nic innego jak po prostu znak jakości, świadczacy jednak o oryginalności tego "płaskiego" dekla. Można się czepiać jakości napisów, ale wtedy czelabinsk dopiero rozpoczynał działalność i IMO mogło tak być fabrycznine. Jeszcze poszperam tu i tam :)

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-05-07, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
:
Szperaj szperaj chętnie coś się nauczę.

:
Świetna Mołnia :!:
Jak tylko znajdziesz Paweł jakieś informacje to od razu pisz na forum, bardzo ciekawe, czy ten zegarek tak wyszedł z fabryki.
Mam też na składzie Mołnie z Czelabińska z taką sama puncą na mostku (na razie czeka na SPA) ale to już zwykła kieszonka i parę lat młodsza.

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Szukałem i ni ma... Udało mi się ustalić, ze na WUS te koperty uchodzą za oryginalne, a także, ze taki płaski dekiel (tzn bez zadnych zdobień) nie występował w kieszonkach. W Salutach bywal płaski, ale innego kształtu, w innym modelu koperty. Zatem skoro robili taki dekiel, to pewnie także i uszate naręczne koperty. Nie widać też śladów usuwania kominka, a miejsce, gdzie z reguły jest, jest pochromowane. Sądzę zatem, że ta koperta jest oryginalna. Ale pewności nie mam i póki nie znajdzie się jakieś pewne źródło - nie będę miał. Jest jeszcze jeden detal różniący tą Mołnię od innych mołnii, które mam - na deklu, pod GOSTem jest literka N w kółku - czy na deklach innych czelabińskich Mołni też jest?

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-05-07, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
:
Zerknijcie na to. Czyż nie genialne w swojej prostocie ?

http://forum.watch.ru/sho...;ия

The future will start tomorrow, not today.

G. Gerlach - polskie zegarki
:
No, genialne, ale prostoty to w tym jak miodu na dupie...

J. :wink:

:
Ano genialne :) . Już to gdzieś widziałem, tylko nie pamiętam, gdzie...

Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-05-07, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
:
Jacek. napisał/a:
No, genialne, ale prostoty to w tym jak miodu na dupie...

J. :wink:

Raczej sama prostota :wink:
Każdy kowal, co tam kowal, byle dekarz ze ścinków blachy coś takiego wyklepie :twisted:

The future will start tomorrow, not today.

G. Gerlach - polskie zegarki
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum