Słuchajcie, o porządne piaskowanie ciężko (w Krk chyba niemożliwe), próbował ktoś chałupniczo makowić kopertę? Np. papierem ściernym 2000 może wyższym?
Ocence ma to sens? czy dać sobie spokój?
Odpowiedz do tematu
: Chałupnicze matowienie koperty MM
G. Gerlach - polskie zegarki
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
:
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2011-04-09, 22:14, w całości zmieniany 1 raz
...bardziej do tego celu nada się włóknina niż papier ścierny, albo specjalne ściereczki do matowienia, ale nie pamiętam jak to to się nazywało
edit - znalazłem -----> klik
edit - znalazłem -----> klik
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2011-04-09, 22:14, w całości zmieniany 1 raz
:
W poscie "mam pomysła" podałem jak się chemicznie matowi przy pomocy roztworu chlorku żelaza:
najlepiej zamknietą kopertę razem z koronką, lub pojedyńcze elementy tylko należy zabezpieczyć lakierem gwinty.
najlepiej zamknietą kopertę razem z koronką, lub pojedyńcze elementy tylko należy zabezpieczyć lakierem gwinty.
: Re: Chałupnicze matowienie koperty MM
Po pierwsze primo - polished steel koperta w marynie ma coś w sobie fajnego - takie bling bling z brązowym wintydżowym pachem super się komponuje - to takie moje zdanie
Po drugie primo - zamiast matowienia koperty polished proponowałbym nabycie drugiej maryny w kopercie brushed steel. Bo to oczywiście zupełnie inny klimat no i pretekst żeby sobie coś nowego kliknąć.
Osobiście dałbym sobie spokój z matowieniem
ps. a w ogóle co to znaczy makowić kopertę?
patafian napisał/a: |
Słuchajcie, o porządne piaskowanie ciężko (w Krk chyba niemożliwe), próbował ktoś chałupniczo makowić kopertę? Np. papierem ściernym 2000 może wyższym?
Ocence ma to sens? czy dać sobie spokój? |
Po pierwsze primo - polished steel koperta w marynie ma coś w sobie fajnego - takie bling bling z brązowym wintydżowym pachem super się komponuje - to takie moje zdanie
Po drugie primo - zamiast matowienia koperty polished proponowałbym nabycie drugiej maryny w kopercie brushed steel. Bo to oczywiście zupełnie inny klimat no i pretekst żeby sobie coś nowego kliknąć.
Osobiście dałbym sobie spokój z matowieniem
ps. a w ogóle co to znaczy makowić kopertę?
:
Ostatnio zmieniony przez patafian 2011-04-10, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Staram się wykombinować MM do garnituru, więc bezel polished a reszta koperty brushed.
makowić to znaczy ruszać pustą makówką starając się zmatowić koperę
EDIT: z chemii jestem lebiega i nie podejmuję się tego
makowić to znaczy ruszać pustą makówką starając się zmatowić koperę
EDIT: z chemii jestem lebiega i nie podejmuję się tego
Ostatnio zmieniony przez patafian 2011-04-10, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
:
Wsypanie ilości dwu łyżeczek od herbaty "proszku" do szklanki wody i potem włozenie do tego koperty i po odpowiedniej chwili wyjęcie (tzn. kiedy uznamy, że "mat" jest odpowiedni) i opłukanie pod bieżącą wodą to żadna straszna chemia. Efekt idealny bez żadnego drapania, pyłu i zastanawiania się jak doszlifować w zagłębieniach, no ale widać ktoś lubi wyważać otwarte drzwi.
W ramach dziwnych pomysłów można umieścić kopertę w wlocie odkurzacza i po odkurzaniu przez parę miesięcy zapiaszczonych powierzchni, przelatujacy piasek zmatuje to co chcemy.
Ewentualnie na jesieni przybijemy kopertę do molo wielkim gwoździem i wtedy sztormowy wiatr piaskiem ze słoną bryzą też to nam załatwi
W ramach dziwnych pomysłów można umieścić kopertę w wlocie odkurzacza i po odkurzaniu przez parę miesięcy zapiaszczonych powierzchni, przelatujacy piasek zmatuje to co chcemy.
Ewentualnie na jesieni przybijemy kopertę do molo wielkim gwoździem i wtedy sztormowy wiatr piaskiem ze słoną bryzą też to nam załatwi
:
Ja chcę matowić selektywnie - koperta matowa, a ten ring ze szkiełkiem polerowany
:
To malujesz lakierem ten ring i to wszystko (oczywiście lakier powinien być trochę lepszy niz do paznokci - bo przez te dodatki witaminy i inne eko-cosie źle się trzyma metalu).
:
Chłopy - czytajcie forum.
Piaskowaniem zajmuje się nasz kumotr - MirekL.
Piaskował dla mnie pilota - wyszło idealnie. Zagadaj do niego.
Piaskowaniem zajmuje się nasz kumotr - MirekL.
Piaskował dla mnie pilota - wyszło idealnie. Zagadaj do niego.
:
a może (pseudo)tytanowa Ci podpasuje?
:
Ja robiłem z polerowanej, szczotkowaną za pomocą papieru ściernego o gradacji od 1000 do 2000 i wyszło jak z fabryki
:
widziałem porównanie kopert na Getacie, lipnie ten tytan wygląda, przekouje mnie matowienie włókniną - pomysł Maxia, szybko, tanio ...zobaczymy jak wyjdzie
selassje napisał/a: |
a może (pseudo)tytanowa Ci podpasuje? |
widziałem porównanie kopert na Getacie, lipnie ten tytan wygląda, przekouje mnie matowienie włókniną - pomysł Maxia, szybko, tanio ...zobaczymy jak wyjdzie
:
Ostatnio zmieniony przez pawol 2011-06-01, 08:58, w całości zmieniany 1 raz
Te ściereczki ścierne z początku wątku to mi wyglądają na te same "czyściki" co są używane do rur miedzianych. Do nabycia w Castoramie i podobnych za 1/4 ceny.
Faktem jest ze nalot z rur miedzianych schodzi super.
Faktem jest ze nalot z rur miedzianych schodzi super.
Ostatnio zmieniony przez pawol 2011-06-01, 08:58, w całości zmieniany 1 raz
:
Witamy.
:
Odpowiedz do tematu
Witam wszystkich również.