Kilka moich pasków krąży już po świecie szpecąc Wasze zacne zegarki i nadgarstki.
Kilka pewnie trafiło do kosza lub na dno szuflady (może nawet większość)
Lecz mimo to nie upubliczniałem swojej "tfórczości" nigdzie poza bazarem.
Zdaję sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Cały czas jednak pracuję.
Potrzebne mi są Wasze opinie, abym nie szedł po omacku.
Dla tego między innymi tworzę ten temat.
Zaczęło się typowo - czyli "produkcja" na potrzeby własne.
Potem to już samo poszło.
Nie pamiętam już chronologii. Nie mam też wszystkich zdjęć, więc przedstawię skrótowy przegląd przez moją wcześniejszą "tfórczość"
Ostatnio dorwałem się do dobrej jakości grubej skóry, więc stworzyłem kilka nowych potworków.
Oto kilka z nich:
1. Prosty Gnieciuch 18mm. Fajna gruba skóra - ok. 4mm. Przyjemny, siermiężny brzydal. 145x85mm
2. Też 18mm. Prosty jak konstrukcja cepa. Nieomal prostacki - dla tego nazwałem go Prostak
140x100mm
3. Skręcany Kanciasty 22mm. Bardzo gruba skóra - ok. 5mm. 100% naturalny jucht. Chyba najgrubsza jaka nadaje się jeszcze na paski. Bardzo elastyczna.
130x70mm
Muszę zainwestować w "park maszyn", bo ręczna obróbka tak grubej skóry jest trochę upierliwa i czasochłonna. Do tej pory bolą mnie paluchy.
4. Tym razem 24mm. Tego brzydala nazwałem Biszkopt. Po impregnacji skóra nabrała takiej przyjemnej "ciastkowatej" barwy. Nie tylko mnie się tak skojarzył - przyłapałem moją dwuletnią latorośl na tym, że chciała spróbować jak to "ciacho" smakuje.
Skóra tak jak wyżej: jucht ok. 5mm. 140x80
5. Kolejny brzydal 24mm. Bazą ten sam jucht ok. 5mm.
Po impregnacji i patynowaniu skojarzył mi się z neolitycznymi narzędziami z gładzonego kamienia... Nie wiem za bardzo dla czego. Tak mi się skojarzył i już...
150x80
6. Tu mam skręcany obły 24mm. Aż żałuję, że nie mam zegarka na którym mógłbym go nosić. Skubaniec bardzo mi się podoba. Wyszedł wyjątkowo miękki i elastyczny. Zaskakująco miękki jak na tą grubości.
140x80mm
7. Szarak 24mm. Po patynowaniu skóra nabrała lekko szarawego odcienia, więc tak mi się samo nazwało...
Miękka lekka skórka ok. 2,5-3mm.
140x95mm
8. Ten skromny dwudziestoczteromilimetrowy paskód nazwałem"Nóż do chleba"
Chyba nie muszę pisać dla czego?
Skóra 2,5-3mm grubosci.
9. ... I ostatni na dziś skromny, prosty Pokrak 26mm.
Bardzo miękka dwumilimetrowa skórka. Praktycznie nie czuć go na ręku.
125x80mm
W przygotowaniu mam już kilka kolejnych brzydali. Zaczynam również eksperymenty z różnymi rodzajami skóry. Mam nadzieję, że niedługo będę mógł podzielić się wynikami
Odpowiedz do tematu
: Stachopachy
Ostatnio zmieniony przez Stasiu 2011-05-18, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Stasiu 2011-05-18, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
:
Nie ustawiaj w działaniu.
Inaczej mówiąc - idź tą drogą!!!
Inaczej mówiąc - idź tą drogą!!!
Dziewczyny lubią brąz zapraszają
:
O tak tak, masz swój niepowtarzalny i rozpoznawalny styl
bow napisał/a: |
Nie ustawiaj w działaniu.
Inaczej mówiąc - idź tą drogą!!! |
O tak tak, masz swój niepowtarzalny i rozpoznawalny styl
:
Dziś odebrałem 30kg skór różnych, różniastych... (ta kupa sierści na wierzchu się nie liczy ). Taka "skórkowa bajadera".
Po wstępnej selekcji wiem już, że nie wszystko się nadaje, ale i tak jest lepiej niż przypuszczałem.
Więc jeżeli tylko czas pozwoli, to wkrótce będzie się działoooo....
Po wstępnej selekcji wiem już, że nie wszystko się nadaje, ale i tak jest lepiej niż przypuszczałem.
Więc jeżeli tylko czas pozwoli, to wkrótce będzie się działoooo....
:
Bigle też miały smakować jak kurczak, miotasz się w zeznaniach!
Stachu fajna kupka, nie powiem że nie zazdroszczę...
A z pasków te skręcane nitami podobają mi się najbardziej!
Stachu fajna kupka, nie powiem że nie zazdroszczę...
A z pasków te skręcane nitami podobają mi się najbardziej!
FORZA Robert!
RK WRT
RK WRT
:
Naprawdę fajne masz pomysły.
:
Przemuś, ale wszystko smakuje jak kurczak No chyba, żeby nie smakowało
Cytat: |
Bigle też miały smakować jak kurczak, miotasz się w zeznaniach! |
Przemuś, ale wszystko smakuje jak kurczak No chyba, żeby nie smakowało
:
Jak nie smakuje, to znaczy, że źle doprawione
Dziewczyny lubią brąz zapraszają
:
oprócz kurczaków rzecz jasna
Stasiu świetny początek! ciekaw jestem jak się rozwinie produkcja
ALAMO napisał/a: |
Przemuś, ale wszystko smakuje jak kurczak |
oprócz kurczaków rzecz jasna
Stasiu świetny początek! ciekaw jestem jak się rozwinie produkcja
:
Odpowiedz do tematu
Ło ja cię ale skór
perfekcja to tylko cel...
/Marcin
/Marcin