Mołnia chronograf
Odpowiedz do tematu

:
Świetna jest. Dlaczemu te małe tarcze są tak przesunięte względem osi?

Foch und Ch.
:
Gratki, Karol.

Ale musisz napisac cos wiecej.

W jakich latach ja produkowano. Kto i jak ja wymyslil, w jakim celu (wojskowym?). Mostek chronografu ma zupelnie unikalny ksztalt. No i rzeczywiscie rozmieszczenie subtarcz - domyslam sie, ze z powodu ksztaltu mechanizmu bazowego?

:
Rudolf napisał/a:
no ładnie wszyscy dziś takie ładne zegarki pokazują !
Super chrono Karol , tylko jak to na ręku nosić :)

Natychmiast przerobić na lotnika z centralna sekundą :!: :twisted: :mrgreen:

I nie chcę słyszeć, że to zły pomysł "pany kolekcjonery"... :razz: :twisted: :lol:

Ostatnio zmieniony przez Spinner 2011-01-28, 08:34, w całości zmieniany 1 raz
:
Ty jesteś chyba Spinner chory od rana :!: Wiesz jak ciężko kupić taki zegarek :?: Bluźnierca :!:

W zasadzie to nie jest Mołnia, tylko Salut. Tak jak pisze zbyszke, przesunięcie subtarczy minutowej wynikało z przeróbki mechanizmu do tego nieprzystosowanego. To samo było z K-43 i jego przerobką na chrono, zobaczcie :

W tym ciekawostka polega jeszcze n atym, że minutnik chodzi ... odwrotnie :)

:
ALAMO napisał/a:

W tym ciekawostka polega jeszcze n atym, że minutnik chodzi ... odwrotnie :)

Nauka radziecka zna nie takie przypadki. Dzięki Alamosie. :cool:

Foch und Ch.
:
Akurat przesunięcie subtarczy mu dodaje uroku moim zdaniem.

:
Przesunięcia tarcz były w wielu zegarkach.
Co do wersji naręcznej to jest na to patent, bez niszczenia zegarka (bo to imho zbrodnia) - właśnie realizuję taki projekt na mołni chrono 3017 - jak będzie gotowe to się pochwalę.

:
No to koniecznie wstawiaj fotki.

:
Zgadzam się z tym że dzięki temu przesunięciu sub tarcz względem osi zegarek nabiera jeszcze większego smaczku .

:
Piękny ten zegarek co Alamo pokazał w dzisiejszych czasach za takiego to by trzeba było nerkę sprzedać albo cuś :shock: :grin:

Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-01-28, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
mapeth
[Usunięty]
:
jeden dzień człowieka na forum nie było a takie perełki się pokazują
przepiękna sprawa, szczerze gratuluję i zazdroszczę :wink:
przyznam szczerze, że w życiu nie widziałem jeszcze takiego cacka :roll: :smile:

Ritter
[Usunięty]
:
Tak na marginesie. Natchniony niemiecką myślą techniczną zawartą w UMF42 przewierciłem
się przez oś minutową w P2602. Co ciekawe osiowo i centrycznie. Rzecz jasna nie robiłem
tego wiertłem. Zrobiłem to by sprawdzić czy się da w praktyce. Oglądając powyższe zdjęcie
zastanawiam się nad modyfikacją M3602 aby wzorem rzeczonej UMFki zrobić ten
mechanizm z centralną sekundą. Koło sekundowe idzie dobrać. Stąd moje pytanie. Czy był
mechanizm M36... ale nie chronometr z centralną sekundą?

Ostatnio zmieniony przez Ritter 2011-01-28, 21:19, w całości zmieniany 1 raz
:
O tym chronografie nie ma w sieci za dużo informacji, tak jak napisał Krzysiek to jest chrono zbudowane na bazie Saluta, czyli poprzednika Mołni. Na stronie Marka Gordona pisze, że jest to pierwszy powojenny chronograf zaprojektowany w ZSRR.

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Ritter napisał/a:
Tak na marginesie. Natchniony niemiecką myślą techniczną zawartą w UMF42 przewierciłem
się przez oś minutową w P2602. Co ciekawe osiowo i centrycznie. Rzecz jasna nie robiłem
tego wiertłem. Zrobiłem to by sprawdzić czy się da w praktyce. Oglądając powyższe zdjęcie
zastanawiam się nad modyfikacją M3602 aby wzorem rzeczonej UMFki zrobić ten
mechanizm z centralną sekundą. Koło sekundowe idzie dobrać. Stąd moje pytanie. Czy był

Był, stosowano go w Uralach, kaliber 3608

:
Ritter napisał/a:
Czy był

"M36.." :?:
Co masz na myśli :?: Mołnię ? Był Ural.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum