No wlasnie.
Jak sie tego tak wlasciwie uzywa? Obieram jakis (mijany) punkt poczatkowy, mierze czas do punktu koncowego w znanej odleglosci od poczatkowego, (najlepiej zeby to byl 1km, bo do tego jest skala przystosowana) i mierze czas?
I uzywa sie tego jeszcze? Wiekszosc znanych mi srodkow lokomocji ma jakis predkosciomierz, ktory jest na ogol nieco latwiejszy w obsludze, jesli obsluga jest mniej wiecej taka, jak opisalem powyzej.
A potrafie sobie wyobrazic, ze i nieco dokladniejszy...
Odpowiedz do tematu
: Glupie pytanie o tachymetr...
Jakigos mie Ponie Buoze stwuozyl, takigo mie mos...
------------------------------------------------------
Nieoficjalny fanklub pana Ibe
:
Jak Ci sie nudzi na siedzeniu obok kierowcy mozna sie pobawić:
to cytat na szybko:
to cytat na szybko:
Cytat: |
Lapiesz punkt odniesienia, nastepnie odliczasz kilometr. Przyklad - slupki przy drodze. Sa co ok. 100 metrow. Czyli po 10 masz 1 km. W momencie gdy mijasz pierwszy startujesz chronograph. Mijajac ostatni zatrzymujesz. Ze skali tacho na chrono (zewnetrzna)odczytujesz predkosc z jaka poruszasz sie w danym pojezdzie.Pokazuje Ci to wskazowka w miejscu zatrzymania. jak zauwazysz jest od 300 do 60. To wlasnie km/h. I juz |
:
Dzieki, to jest to co opisalem powyzej.
Czyli tak na dobra sprawe nie ma praktycznego zastosowania?
Czyli tak na dobra sprawe nie ma praktycznego zastosowania?
:
Ja sie bawie tachymetrem w autobusie
To taki bajerek, tak naprawde nieprzydatny (-;
To taki bajerek, tak naprawde nieprzydatny (-;
"Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
:
Mój kolega z pracy ma podziałkę tachymetru (tachometru?) na seikaczu bez chrono. To jest dopiero nieprzydatny ficzer
:
Ja mam w RT-ku, również bez chrono
:
:
Jak masz stopsekunde, to bedzie dzialac (-;
"Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
:
W tym nie ma.
:
Strieły dodatkowo mają telemetr, pozwalający z grubsza mierzyć odległość od źródła dźwięku emitującego jednocześnie światło. Przydaje się np. przy sprawdzaniu, czy burza z błyskawicami zbliża się czy oddala, celem ewentualnego zabezpieczenia komputera
Roman S.
:
ASle jest centralna sekunda przecież więc pomiar wykonać się da.
bEEf napisał/a: |
Mój kolega z pracy ma podziałkę tachymetru (tachometru?) na seikaczu bez chrono. To jest dopiero nieprzydatny ficzer |
ASle jest centralna sekunda przecież więc pomiar wykonać się da.
"Muzyka – po milczeniu – najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)
:
No nie bardzo - jak zgrasz przejście wskazówki przez "12" z minięciem rzeczonego słupka kilometrowego?
pisar napisał/a: |
ASle jest centralna sekunda przecież więc pomiar wykonać się da. |
No nie bardzo - jak zgrasz przejście wskazówki przez "12" z minięciem rzeczonego słupka kilometrowego?
:
Nie mówiłem, że będzie łatwo...ale sie da : )
bEEf napisał/a: | ||
No nie bardzo - jak zgrasz przejście wskazówki przez "12" z minięciem rzeczonego słupka kilometrowego? |
Nie mówiłem, że będzie łatwo...ale sie da : )
"Muzyka – po milczeniu – najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)
:
Ostatnio zmieniony przez Tomir 2011-01-03, 17:07, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
to ja się podepnę z zapytaniem o ringi.
Czy ktoś może mi uświadomić co poza strefami czasowymi i tachymetrem znajdującymi się na wewnętrznym małym ringu znajduje się na zewnętrznym obracanym ringu? Co ciekawe zewnętrzny ring składa się z dwóch części srebrnej i czarnej i w czasie obracania srebrna pozostaje nieruchoma a obraca się tylko zewnętrzna, czarna część. Ki diabeł?
Czy ktoś może mi uświadomić co poza strefami czasowymi i tachymetrem znajdującymi się na wewnętrznym małym ringu znajduje się na zewnętrznym obracanym ringu? Co ciekawe zewnętrzny ring składa się z dwóch części srebrnej i czarnej i w czasie obracania srebrna pozostaje nieruchoma a obraca się tylko zewnętrzna, czarna część. Ki diabeł?
Ostatnio zmieniony przez Tomir 2011-01-03, 17:07, w całości zmieniany 1 raz