Taki projekt dla Pani Erolkowej, żeby się czymś zając zamiast nauki.
Dostałem od fumfla zegarek koktailowy z lat 30-tych. W stanie "nie działa, nie znam się". Jako, że gratis to słuszna cena, to nie było co wybrzydzać.
Koronka i bezel wytarte do gołego mosiądzu.
Zacząłem rozkładać i czyścić. 15-kamieniowy mechanizm AS 341.
Na dzień dobry sprężyna dźwigni pęknięta. Trochę gmerania po ebayu i trafiła się używka na podmianę.
Później sprężyna główna. To już była prawdziwie kowalska robota. Do śmieci. Kupiłem nową na wymiar.
Wskazówki wyglądały jakby je ktoś papierem 150 potraktował. Wypolerowałem i postanowiłem spróbować się z barwieniem termicznym. Wyszło zaskakująco dobrze. Tygielek, proszek mosiężny i malutki palnik gazowy.
Bezel i koronkę dałem do złocenia. Dorobiłem tubus koronki (kupiłem zestaw tubusów na Ali za kilka Euro - pewnie się nigdy nie przydadzą, ale mam jakieś 200 zapasowych).
O dziwo nawet to jakoś chodzi. Najważniejsze, że Pani Erolkowa jest zadowolona.
Pozdrawiam
Eryk
Odpowiedz do tematu
: Zegarek koktailowy
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
O cie panie kawał dobrej roboty
:
Świtena robota, Erolek
Film z tej naprawy powinieneś był zrobić i na Youtube, z przyjemnością obejrzałbym.
Film z tej naprawy powinieneś był zrobić i na Youtube, z przyjemnością obejrzałbym.
:
Nie wiem czy ilosc cieplych slow, ktore wypowiadam przy srubkowaniu jest odpowiednim materialem na Youtube.
Sa spece od tego: Nekkid Watchmaker, Wristwatch Revival, czy My Retro Watches. To co umiem to podpatrzylem u nich, ale mam odrobine mniej finezji.
Pozdrawiam
Eryk
Woytec napisał/a: |
Świtena robota, Erolek
Film z tej naprawy powinieneś był zrobić i na Youtube, z przyjemnością obejrzałbym. |
Nie wiem czy ilosc cieplych slow, ktore wypowiadam przy srubkowaniu jest odpowiednim materialem na Youtube.
Sa spece od tego: Nekkid Watchmaker, Wristwatch Revival, czy My Retro Watches. To co umiem to podpatrzylem u nich, ale mam odrobine mniej finezji.
Pozdrawiam
Eryk
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
Odpowiedz do tematu
Erolek, super robota.
Jak już barwiłeś wskazówki, to jeszcze śrubki trzeba
Jak już barwiłeś wskazówki, to jeszcze śrubki trzeba