Koledzy mam pytanie na które sam nie potrafię odpowiedzieć, wziąłem sobie na tapetę wykonanie nowej raczy ,za bazę posłużyła tarcza do molni, zmniejszyłem jej wymiary do pożądanych, ale nie mogę sobie poradzić z usunięciem starej powłoki jaką była ona pokryta. Z części tarczy powłokę usunąłem mechanicznie ale nie mogę sobie poradzić z powłoką na tarczce sekundnika, stosowałem już rożne zmywacze, nitro, aceton, benzyna ekstrakcyjna i nic, może ktoś ma jakiś pomysł.Nie jestem pewien czy ta powłoka nie była nakładana w jakiś inny sposób niż tradycyjne malowanie.A przez mechaniczną obróbkę tarczki nie chcę uszkodzić rowków na tarczce.
Odpowiedz do tematu
: Pokrycie tarczy, jak usunąć
:
Nie dawno miałem ten sam problem chciałem usunąć białą farbę z tarczy , żaden z domowych rozpuszczalników nie dał rady - aceton trochę jakby zmiękczył powłokę , ale i tak skończyło sie na mechanicznym usuwaniu skrobakiem , tak by nie uszkodzić indeksów. Efekt był taki że wyszła porysowania faktura tarczy.
Czyli nic tak naprwade nie osiągnełem , oprócz porysowania powierzchni tarczy
Czyli nic tak naprwade nie osiągnełem , oprócz porysowania powierzchni tarczy
:
Na to taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje , "żądam" jakiegoś skutecznego sposobu.
:
Sprawdzałeś czy spirytus nie rozpuszcza? Znaczy sie czysty etylowy
:
Sprawdzał, ale wewnętrznie
A myślałem żeby to mechanicznie drumelem jakimś zeszlifować i wypolerować potem? Jeśli okleisz tarczę, to powinno się udać bez większych szkód.
A myślałem żeby to mechanicznie drumelem jakimś zeszlifować i wypolerować potem? Jeśli okleisz tarczę, to powinno się udać bez większych szkód.
:
Spirytus też tego nie rusza, a mechanicznie nie chcę na razie robić, tarczka ma takie małe rowki (kółeczka) i nie chcę tego uszkodzić.
:
Jest jeszcze rozpuszczalnik do farb chlorokauczukowych.Ten do nitro to przy nim oranżada.
:
Tego jeszcze nie próbowałem, zanabędę dzisiaj i zobaczymy.
:
jeżeli to jakaś powłoka chemiczna, to spróbuj potraktować ją wysoką temperaturą np. poprzez wypieczenie w piekarniku poważnie - jest szansa, że się złuszczy
:
Dobrze pieczenie w piekarniku też jej zafunduję
:
Dołóż jeszcze saunę i masaże
:
Masaże oczywiście Chińskie
:
Można dostać specjalne pasty do zdejmowania powłok malarskich.
Jak już wszystko zawiedzie to można spróbować opalarką lub delikatnie palnikiem.
Jak już wszystko zawiedzie to można spróbować opalarką lub delikatnie palnikiem.
:
Odpowiedz do tematu
Patrz to już 3 lata mija.
Co z tarczą? Jak sobie poradziłeś.
Co z tarczą? Jak sobie poradziłeś.