Klasyczna Parnisowa produkcja. Koperta nieźle wykonana jak na tą markę, choć wykończenie jak zwykle budzi zastrzeżenia. Na bezelu szyfr 15 wygrawerowany inną czcionką... Masakra.
Wyglądało to tak:

W dodatku potwornie spodobał mi się Panerai Big Egi. Ale koperta 55-60mm to stanowczo za dużo jak na mój lichy nadgarstek (który już nie raz stawał się obiektem waszych drwin).
Postanowiłem więc zmiksować mojego 44mm submersibla z stylem Big Egi. To czym się kierowałem to idea zrobienia koperty z szarą patyną i monster plexi, oraz żeby całość wyszła mocno sfatygowana.
Koperta przeszła szlifowanie dremelem i lekkie zaokrąglenie krawędzi oraz zaostrzenie profilu uszu. Do tego mocne wżery. Kąpiel w kwasie. Lekkie szczotkowanie by nie było zbyt szaro i by była gradacja.
Wykorzystałem ideę kolesia z HF i wykonałem samodzielnie monster plexi. Zamówiłem szkiełka od niemieckiego producenta acrylicformen, 6 i 8mm grubości wycięte laserowo. Nakleiłem to na dremel i na papierach ściernych obrabiałem. Wyszły mi dwa rodzaje. Pierwsze hardo soczewkowe, wyglądało fajnie z profilu na kopercie, ale strasznie zniekształcało widok tarczy. Drugie to to które ostatecznie zamocowałem. Płaskie z lekko zaokrągloną krawędzią. Mocowane prasą w uszczelce od starego szkiełka, którą zabarwiłem lakierami by wyglądała vintagowo.
Kropka fosforyzująca na bezelu z mieszanki kleju z proszkiem luma.
Indeksy datownika przebarwione na żółto.
Tarcza postarzona środkami do makijażu i na to lakier matowy w sprayu.
Wskazy przeszlifowane z srebrnego na złoty, przebrodzone i lekko spatynowane w jajku.
Pasek dorobię niebawem, musztardowy, jasny.
Co sądzicie o tym dość specyficznym projekcie?