W skrócie to wirtualne konto ala Paypal, ale z możliwością wygenerowania karty płatniczej wirtualnej za darmo albo fizycznej za 6 euro.
Oferują dla większości walut przeliczenia po kursie międzybankowym i dzieje się to automatycznie, tzn. mamy w aplikacji euro, płacimy kartą dajmy na to w JPY, to płatność zostanie rozliczona w JPY, a z naszego konta zostanie zciągnięta kwota w EUR przeliczona po kursie międzybankowym.
Problemem na razie jest doładowanie konta, bo bezprowizyjne doładowanie jest tylko w EUR i GBP za pomocą karty debetowej. Pozostałe opcje to:
- 1% prowizji za doładowanie kartą kredytową
- 3% prowizji za doładowanie w USD kartą debetową
- 4% (1% plus 3%) prowizji za doładowanie USD kartą kredytową
Pozostaje jeszcze przelew, ale to też dodatkowy koszt, bo międzynarodowy do UK.
W tym miesiącu ma zostać dodana obsługa doładowania w złotówkach, więc problem powinien się rozwiązać o ile nie dowalą dużej prowizji. W tej chwili najtańsza opcja doładowania, to konto walutowe w EUR/GBP + debetówka do konta i zakup waluty w kantorze internetowym.
Jak na razie założyłem tam konto, doładowałem z karty debetowej EUR i wygenerowałem wirtualną kartą. Wszystko za pomocą kilku klinknięć bez dodatkowych kosztów. Dodałem nową kartę do paypala. Teraz tylko trzeba coś wypatrzeć do kupienia w ramach testów.
![;) ;)](images/smiles/wink.gif)
Zastanawiam się jeszcze nad kartą fizyczną, ale nie jestem pewien,czy jest mi potrzebna do płacenia w sklepach fizycznych i wypłat w bankomatach (do 200eur/msc bez prowizji, potem 0,5%).
Ogólnie wydaje mi się, że warto, bo obecny kurs USD w Paypalu to 4,05zł za 1 USD, a w Revolut 3.88, więc zawsze to na pasek do zegarka zostanie.
![;) ;)](images/smiles/wink.gif)