Zauważ, że ultra deep = 666 stóp Zapachniało siarką ale diver fajny.
Mnie zachwyca ten niekiedy jarmarczny design, szukając materiałów do tego opracowania natknąłem się na Dial-a-ramę i to chyba obecnie mój ulubiony "gazomierz".
Odpowiedz do tematu
:
:
Maxio, ten drugi "bajka".
:
...i to jest zajefajne w nim - szatański zegarek - 200m to każdy ma napisane
...a propos jarmarcznego designu - to nie moja bajka. Ale to tylko moje diverowe zboczenie jest . Te gazomierze - fakt - są świetne.
crayzee napisał: |
Zauważ, że ultra deep = 666 stóp Zapachniało siarką ale diver fajny. |
...i to jest zajefajne w nim - szatański zegarek - 200m to każdy ma napisane
...a propos jarmarcznego designu - to nie moja bajka. Ale to tylko moje diverowe zboczenie jest . Te gazomierze - fakt - są świetne.
:
Ultra Deep - mam dla niego miejsce i to nie tak głęboko u siebie w kolekcji
Fajny diver
Fajny diver
:
...jeszcze 2 modele (takie co się chce mieć, a nigdy się nie będzie miało). Używało ich zdaje się wojsko w Wietnamie i Siły Specjalne w latach 70-tych.
Benrus Type I "Sterile"
Benrus Type II Class A
Benrus Type I "Sterile"
Cytat: |
Case Diameter: 43 mm
Case Height: 16 mm Case length: 47.5 mm Lug Width: 19.5 mm Movement: Benrus signed GS1D2, 17 jewel, hacking automatic. This is a ETA 2620 movement modified (by Benrus) to meet government specifications. 21,600 bph, 42 hr. power reserve. Case material: Stainless steel, anti-magnetic to 125 gauss Crown: screw down Bezel: Bi-directional, no index Water resistance: 1,200 feet |
Benrus Type II Class A
Cytat: |
Case Diameter: 43 mm
Case Height: 16 mm Case length: 47.5 mm Lug Width: 19.5 mm Movement: Benrus signed KG1D2, 17 jewel, hacking automatic. This is a ETA 2821 movement modified (by Benrus) to meet government specifications Case material: Stainless steel, anti-magnetic to 125 gauss Crown: screw down Bezel: Bi-directional, no index Water resistance: 1,200 feet |
:
Wykopki ... i przypomnienie fajnego opracowania, zdjęcia oczywiście wcięło
Okoliczność nowego zakupu ...
Niestety nie posiadam pajączka, nie znam także innych sprytnych sposobów na wyjęcie szkiełka (czy są takie?) ... wskazówki się nieco rozjechały
W pierwszej chwili myślałem że to model wcześniejszy, a te indeksy i krótkie wskazówki to przejaw wzorniczej ekstrawagancji Benrusa ... okazało się jednak że to zapowiedź zbliżających się lat 70-tych.
Taką ofertę znalazłem z 1967 roku, jest tam bardzo podobny model ...
Dodatkowy bonus w postaci ...
Speidel TWIX-O-FLEX
https://www.youtube.com/watch?v=o8etk6sSOjM
Pomijam dziadkowy urok tych bransolet ... ja lubię to pierwsza - a uzbierało się kilka różnego pochodzenia - która nie "pije" i nie depiluje ... będzie noszona
Ciekawostka dodatkowa ...
http://www.roadkillontheweb.com/clocks.html
... i tak właściwie to można by przenieść temat do vintage.
Okoliczność nowego zakupu ...
Niestety nie posiadam pajączka, nie znam także innych sprytnych sposobów na wyjęcie szkiełka (czy są takie?) ... wskazówki się nieco rozjechały
W pierwszej chwili myślałem że to model wcześniejszy, a te indeksy i krótkie wskazówki to przejaw wzorniczej ekstrawagancji Benrusa ... okazało się jednak że to zapowiedź zbliżających się lat 70-tych.
Taką ofertę znalazłem z 1967 roku, jest tam bardzo podobny model ...
Dodatkowy bonus w postaci ...
Speidel TWIX-O-FLEX
https://www.youtube.com/watch?v=o8etk6sSOjM
Pomijam dziadkowy urok tych bransolet ... ja lubię to pierwsza - a uzbierało się kilka różnego pochodzenia - która nie "pije" i nie depiluje ... będzie noszona
Ciekawostka dodatkowa ...
http://www.roadkillontheweb.com/clocks.html
... i tak właściwie to można by przenieść temat do vintage.
:
Fajne te samochodowe, taki gdzieś dorwać razem z kierą...
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.
:
Woj, świetnie prezentują się w folderach te Benruski.
A ten Twój to nie ma przyciętych wskazówek na końcach (ten na zdjęciu ma długie)? Może jakiś kiepski zegarmistrz wolał je przyciąć żeby nie dotykały wysokich indeksów, a na dodatek krzywo założył. Sekundnik jest dłuższy niż minutowa, co nie powinno mieć zasadniczo miejsca.
A ten Twój to nie ma przyciętych wskazówek na końcach (ten na zdjęciu ma długie)? Może jakiś kiepski zegarmistrz wolał je przyciąć żeby nie dotykały wysokich indeksów, a na dodatek krzywo założył. Sekundnik jest dłuższy niż minutowa, co nie powinno mieć zasadniczo miejsca.
Zegarki * Rower * Radio
:
Też się nad tym zastanawiałem i nie potrafię tego ocenić ... w każdym razie nie ma wyraźnych śladów tego delikatnego przecież zabiegu. Zauważ, że proporcje z godzinową są zachowane - też jest krótsza niż ta w folderze, a minutowa sięga idealnie do linii indeksów.
Na pewno pierwsze wrażenie jest takie, że są zbyt krótkie ... choć pomysł z cięciem, nieco absurdalny, to jest możliwy.
Ten model jest trochę inny niż ten w folderze ... szkoda, że Benrusów u nas jak na lekarstwo, takich kilkustronicowych ofert można w sieci znaleźć z kilkunastu lat.
Mzeg napisał/a: |
A ten Twój to nie ma przyciętych wskazówek na końcach (ten na zdjęciu ma długie)? Może jakiś kiepski zegarmistrz wolał je przyciąć żeby nie dotykały wysokich indeksów, a na dodatek krzywo założył. Sekundnik jest dłuższy niż minutowa, co nie powinno mieć zasadniczo miejsca. |
Też się nad tym zastanawiałem i nie potrafię tego ocenić ... w każdym razie nie ma wyraźnych śladów tego delikatnego przecież zabiegu. Zauważ, że proporcje z godzinową są zachowane - też jest krótsza niż ta w folderze, a minutowa sięga idealnie do linii indeksów.
Na pewno pierwsze wrażenie jest takie, że są zbyt krótkie ... choć pomysł z cięciem, nieco absurdalny, to jest możliwy.
Ten model jest trochę inny niż ten w folderze ... szkoda, że Benrusów u nas jak na lekarstwo, takich kilkustronicowych ofert można w sieci znaleźć z kilkunastu lat.
:
Ostatnio zmieniony przez Mzeg 2017-04-23, 18:01, w całości zmieniany 1 raz
Ale czymże się one różnią oprócz umieszczonego logo pod trzema gwiazdkami?
Godzinowa tez jest skrócona bo w innym wypadku byłaby prawie jak przycięta minutowa.
Godzinowa tez jest skrócona bo w innym wypadku byłaby prawie jak przycięta minutowa.
Ostatnio zmieniony przez Mzeg 2017-04-23, 18:01, w całości zmieniany 1 raz
Zegarki * Rower * Radio
:
Jestem skłonny przyznać Ci rację
Przejrzałem oferty z lat 1965-72, pewnie ok 40 modeli i krótkie wskazówki nie występują ... z dosłownie jednym zaskakującym wyjątkiem ...
Rok 1968 Ten sam model sensu w tym nie widzę
Przejrzałem oferty z lat 1965-72, pewnie ok 40 modeli i krótkie wskazówki nie występują ... z dosłownie jednym zaskakującym wyjątkiem ...
Rok 1968 Ten sam model sensu w tym nie widzę
:
Ładna sztuka, tak czy inaczej. I fajnie, że dałeś katalogowe zdjęcie technipowerów, wiem dzięki temu, że w moim się wskazy zgadzają ))
'Cause I got this crazy way... crazy way I'm swimming in still waters
:
Proszę koniecznie pokazać, jakoś nie pamiętam ... to jest elektromechanik?
hrabia napisał/a: |
I fajnie, że dałeś katalogowe zdjęcie technipowerów, wiem dzięki temu, że w moim się wskazy zgadzają )) |
Proszę koniecznie pokazać, jakoś nie pamiętam ... to jest elektromechanik?
:
'Cause I got this crazy way... crazy way I'm swimming in still waters
:
Odpowiedz do tematu
Woj_ świetny jest
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą