Witam,
Wpadł mi w ręce chronograf na Landeronie 48, być może go zakupię ale muszę się poradzić, czy dolega mu coś poważniejszego czy to błahostka
Otóż w zegarku przy kręceniu wskazówkami ma miejsce dziwna sytuacja, raz kręcą się one z wyczuwalnym, właściwym oporem, raz z zupełnym luzem, opór całkowicie niewyczuwalny. Patrząc na tarczę wygląda to tak: mniej więcej obracając wskazówki o godzinę jest opór, przez następną godzinę zupełny luz, następna godzina opór, następna luz i tak dalej...
Co więcej, jeśli ustawię godzinę (przestanę kręcić wskazówkami) podczas gdy wskazówki są 'na luzie', to nie idą w ogóle mimo że werk chodzi. Jeśli ustawię godzinę w momencie oporu to wskazówki idą i wskazują godzinę jak należy, wszystko chodzi punktualnie.
Domyślam się, że problem tkwi pod tarczą, przekładnia chodu? Ćwiertnik? Któreś koło? Niestety nie mogę zajrzeć do zegarka dopóki nie kupię a nie chcę kupować dopóki nie będę miał mniej więcej rozeznania w problemie
Pomóżta!
Odpowiedz do tematu
: Stary chronograf - werk chodzi, wskazówki stoją :/
:
Mógłbyś powróżyć które koła? Mam 2 werki na przeszczepy, jeśli wystarczy przekładka to nie będzie problemu.
:
Mógłbym
Jeśli już przy przestawie masz skoki, i to nierówne - to pewnie są wywalone oba koła. Godzinowe na bank.
Jak ci chrono nie zazębia - to pewnie dochodzą osie, koła "zjechały" w dół i już nie zazębia.
Generalnie to destrukt.
Chodzi, ale cała "warstwa" chrono jest do kapitalki.
Jeśli już przy przestawie masz skoki, i to nierówne - to pewnie są wywalone oba koła. Godzinowe na bank.
Jak ci chrono nie zazębia - to pewnie dochodzą osie, koła "zjechały" w dół i już nie zazębia.
Generalnie to destrukt.
Chodzi, ale cała "warstwa" chrono jest do kapitalki.
:
Dziękuję.
Chrono chodzi ładnie, zeruje i odlicza poprawnie na minutach. Problem tylko w tych wskazówkach, moduł chronografu wydaje się pracować w porządku.
Chrono chodzi ładnie, zeruje i odlicza poprawnie na minutach. Problem tylko w tych wskazówkach, moduł chronografu wydaje się pracować w porządku.
: Re: Stary chronograf - werk chodzi, wskazówki stoją :/
No to mam klina.
A wiesz , że nigdy nie sprawdzałem?
Jedyne koła które sprawdzałem b.dokładnie - koło sekundowe chrono + sprzęgające w przypadku gdy te również miało drobny moduł, reszta jak miały wszystkie zęby i obrót 360 przeszedł płynnie - znaczy dobre.
Chłopie, to się z marszu kwalifikuje na regenerację lub wymianę osi minutowej, lub jak się da zaciśniecie obecnego ćwiertnika lub jego wymianę bez zbednego pisania tematu napotkanej przypadłości.
P.S.
Stosowałem jeszcze patent na sprężynkę
Odpowiedz do tematu
Cytat: |
Otóż w zegarku przy kręceniu wskazówkami ma miejsce dziwna sytuacja, raz kręcą się one z wyczuwalnym, właściwym oporem, raz z zupełnym luzem |
Cytat: |
Ma wyjechane koła. |
No to mam klina.
A wiesz , że nigdy nie sprawdzałem?
Jedyne koła które sprawdzałem b.dokładnie - koło sekundowe chrono + sprzęgające w przypadku gdy te również miało drobny moduł, reszta jak miały wszystkie zęby i obrót 360 przeszedł płynnie - znaczy dobre.
rafau napisał/a: |
Witam,
Pomóżta! |
Chłopie, to się z marszu kwalifikuje na regenerację lub wymianę osi minutowej, lub jak się da zaciśniecie obecnego ćwiertnika lub jego wymianę bez zbednego pisania tematu napotkanej przypadłości.
P.S.
Stosowałem jeszcze patent na sprężynkę
Pozdro!!!