opodatkowane jest wszystko co pochodzi z zewnątrz UE. UC może w drodze wyjątku odstąpić od opodatkowania i oclenia dla giftów i low value (obecnie to chyba $150) ale nie musi!!!
Przy okazji - Vat doliczają nie tylko od ceny towaru ale łącznie z kosztami przesyłki
Przy okazji sprawa sumo zamknięta - zdecydowałem się wziąć zegarek! Ostateczna cena zaproponowana przez sprzedawcę jest OK! serwis seiko szepnął dobre słowo o zegarku więc grzech nie wziąć! Za zaoszczędzone pieniądze spokojnie zrobię serwis i wypoleruję kopertę i szkło - będzie jak FNN
poza tym chodzi mi po głowie szatański pomysł wypiaskowania koperty!
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#86 Wysłany: 2010-09-20, 11:23
Noże SRM które zamówiłem na prezent mimo ze kosztowały 7 $ od sztuki plus 4 $ za przesyłkę były odpakowane na cle jakiś idiota porwał jeden blister , Wcześniej jakiś rok temu zegarek szturmański z Ukrainy przyszedł z odkręconym dekielkiem wrzuconym osobno , tak że miałem pełno paproszków w werku , paczka była odpakowana i sklejona skoczem biurowym .. nie ma jakiegoś bata na nich , nie płaciłem cła i vatu , ale odpakowywanie rozdzieranie opakowań firmowych przezroczystych , które da się normalnie rozsunąć to już k@#$%$a przegięcie
Rudi możesz się poskarżyć ale generalnie na nich nie ma bata - przepisy pozwalają im rozbebeszyć praktycznie wszystko co chcą - z drugiej strony masz rację mogliby to robić delikatniej!
Wojtek nie jestem do końca przekonany co do piaskowania - nie wiem jaki efekt końcowy osiągnie zestaw z bransoletką! Muszę przyznać że to będzie pierwszy zegarek który pozostanie na bransolecie z wyboru!!! zegarek i bransoleta są mega wygodne!
ja bym Darek nie szedł tą drogą (tzn. piaskowania koperty). Jednym z uroków sumo jest właśnie różnorodność wykończenia płaszczyzn. Choć z drugiej strony trudno przewidzieć, może efekt będzie fajny. Osobiście chyba wolałbym eksperymanety na tańszych zegarkach , jednak kto bogatemu zabroni