Założę tutaj temat, żeby sobie był
Nie miałem jeszcze nigdy prawdziwej "maryny", więc postanowiłem, żeby w końcu mieć.
Wskazówki wieki temu kupiłem (za pośrednictwem Janka) na HommageForum od Athaya.
Tarcza od Getat - bo miałem nadzieję, że luma przypasuje do tej na wskazówkach i będzie fajnie. Oczywiście okazało się, że się różnią, więc komplet pojechał na Pomorze w celu wymiany onej lumy - dzięki Segoy!
Prawdziwy homarek musi być na Mołnii - tego w szufladzie trochę leży - potrzebny był tylko odpowiedni pierścień. I tu, jak zwykle, niezawodny okazał się Kumotr Grizly - dzięki Mirek!.
Zostało tylko to poskładać, a efekt jest taki:
Zostało mi tylko wałek dopasować, założyć koronkę i oczywiście pasek (już zamówiony, Przemek czeka na skórę odpowiednią).
Ale z wałkiem okazało się, że jest problem.
Kupiłem kiedyś z ebay nowe wałki do Mołnii, takie nagwintowane na całej dlugości - więc miałem nadzieję, że będzie to "bułka z masłem". Ale jak ma się coś nie udać, to się nie uda.
Okazuje się, że te wałki są za grube
No i poradźcie, co z tym zrobić?
Odpowiedz do tematu
:
Santino, a ten oryginalny? za krótki?
"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
Oryginalny jest za długi - jak skrócę, to braknie gwintu.
A nie mam narzynki odpowiedniej
A nie mam narzynki odpowiedniej
:
No właśnie, bo już myślałem, że za krótki. Rozumiem, chcesz to zrobić własnymi recncamy, bez pomocy majstra
PS. jak gdzieś znajdziesz odpowiedni, to weź dwa
PS. jak gdzieś znajdziesz odpowiedni, to weź dwa
"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
Odpowiedni co?
Narzynkę znalazłem taką:
Chcesz?
ok. 30$ wyjdzie z przesyłką.
Narzynkę znalazłem taką:
Chcesz?
ok. 30$ wyjdzie z przesyłką.
:
ja bym nawet nie wiedział co z tym zrobić.
:
Ja jeszcze też nie wiem.
Ale się przyda zapewne
Ja jeszcze też nie wiem.
Ale się przyda zapewne
: Re: Santino's MM
Ile Janek ze nie skasował
Szczerze Sylwek nie rozumie problemu jak ostatnio kupiłem na http://www.ussrwatch.net 10 sztuk 1mm i 10 sztuk 1,2mm. Jakość taka se wykonania ale dają radę które kupiłeś?
http://www.ussrwatch.net/...602-3603-6.html
Cena w porównaniu do ebay też okey... Jak masz koronkę z Unitasa to też przecież jest 1,2mm gwint
PS Michał fajne wskazówki co nie
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2014-01-23, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Santino napisał/a: |
Założę tutaj temat, żeby sobie był
Nie miałem jeszcze nigdy prawdziwej "maryny", więc postanowiłem, żeby w końcu mieć. Wskazówki wieki temu kupiłem (za pośrednictwem Janka) na HommageForum od Athaya. |
Ile Janek ze nie skasował
Szczerze Sylwek nie rozumie problemu jak ostatnio kupiłem na http://www.ussrwatch.net 10 sztuk 1mm i 10 sztuk 1,2mm. Jakość taka se wykonania ale dają radę które kupiłeś?
http://www.ussrwatch.net/...602-3603-6.html
Cena w porównaniu do ebay też okey... Jak masz koronkę z Unitasa to też przecież jest 1,2mm gwint
PS Michał fajne wskazówki co nie
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2014-01-23, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
:
Podobno jedne takie na mnie czekają.
MirekArican napisał/a: |
fajne wskazówki |
Podobno jedne takie na mnie czekają.
:
No ja mam ten sam wałek.
Problemy są dwa:
1. wałek jest za gruby - nie wchodzi w mechanizm - już sobie z tym poradziłem
2. gwint kończy się w miejscu, w którym powinna dopiero być nakręcona koronka.
Problemy są dwa:
1. wałek jest za gruby - nie wchodzi w mechanizm - już sobie z tym poradziłem
2. gwint kończy się w miejscu, w którym powinna dopiero być nakręcona koronka.
:
A jaką grubość i długość masz tego wałka może będę w stanie pomóc... Mam 1mm i 1,2mm wałki
:
1,2 mm
Możesz zmierzyć w jakiej odległości zaczyna się gwint w tej Twojej?
Bo teraz patrzę, że na zdjęciach z USSRwatches jednak chyba jest bliżej niż w tej mojej. Może by to wystarczyło
Możesz zmierzyć w jakiej odległości zaczyna się gwint w tej Twojej?
Bo teraz patrzę, że na zdjęciach z USSRwatches jednak chyba jest bliżej niż w tej mojej. Może by to wystarczyło
:
Santino, jak rozwiązałeś sprawę koronki? Majster Ci skracał i gwintował?
:
Tak - poddałem się.
Bo sama narzynka/gwintownik to za mało.
Jeszcze by trzeba wałek przetoczyć pod to gwintowanie.
Tokarki też nie mam. Przynajmniej na razie
Odpowiedz do tematu
Michał napisał/a: |
Majster Ci skracał i gwintował? |
Tak - poddałem się.
Bo sama narzynka/gwintownik to za mało.
Jeszcze by trzeba wałek przetoczyć pod to gwintowanie.
Tokarki też nie mam. Przynajmniej na razie