Odpowiedz do tematu
:
niezła sztuka, można by przytulić...
:
...ach te "K"
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą
:
...a gdzie... na części... to mnie właśnie u niektórych kumotrów dziwi... jak wskazówka z innego zegarka albo tarcza podmalowana to krzyk... a jak bebechy podmienione to ujdzie... no tak... bo nie widać no ja bym wolał werk koszer a tarczę kombinowaną...
Maras68 napisał/a: |
niezła sztuka, można by przytulić... |
...a gdzie... na części... to mnie właśnie u niektórych kumotrów dziwi... jak wskazówka z innego zegarka albo tarcza podmalowana to krzyk... a jak bebechy podmienione to ujdzie... no tak... bo nie widać no ja bym wolał werk koszer a tarczę kombinowaną...
:
skoroś go prezentował tom myślał że godny on nabycia... ale się nie palę, spoko
:
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą
:
...toć napisałem, że delikatny składak
...jak napiszę "koszer" to można na 50% się zastanowić... pozostawiam sobie 50-cio procentowy margines błędu
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-08-12, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
Maras68 napisał/a: |
skoroś go prezentował tom myślał że godny on nabycia... ale się nie palę, spoko |
...toć napisałem, że delikatny składak
...jak napiszę "koszer" to można na 50% się zastanowić... pozostawiam sobie 50-cio procentowy margines błędu
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-08-12, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
:
...to i tak dobrze.....zawsze zostaje większa połowa
:
No dobra, podczepię się pod ten wątek. Mój wykopek szufladowy nie ma szans równać się z cudeńkami jakie pokazujecie, ale jak już jesteśmy przy K-43...
Historia jest taka: będzie już z rok, kiedy przyszło do mnie pudełko ze szrotem "po zegarmistrzu". W środku różności, głównie zwłoki Ruhli i jakichś cylinderków, ale w pudełku był też niewielki poszarzały kartonik po papierosach marki Górnik, a w środku jakieś zawiniątka ze starych gazet. Z tych zawiniątek wyłoniło się, kawałek po kawałku, takie coś:
Parę detali:
Numer na mostku zgodny z tym na płycie, dodatkowo nabita siódemka.
Tarcza bez oznaczeń GosCiasZawoda, no i ostała się tylko jedna wskazówka. Oś sekundnika wygląda OK.
Najważniejsza rzecz w tym interesie:
(tutaj coś niewyraźnie wyszło, ale nie będę teraz jeszcze raz odwijał tego z papierków, musicie uwierzyć że czop jest na miejscu)
Niestety na półmostku brakuje paru istotnych kawałków:
Wnętrze dekla:
...a od drugiej strony grawer:
Nie znam się na tak leciwych Rusach, więc będą pytania:
1) datowanie; kiedy to powstało?
2) da się reanimować? potencjalni dawcy? brakuje kamienia na osi balansu, regulatora, no i paru śrubek
3) ktoś ma pojęcie co oznacza grawer na deklu?
pozdrawiam
Narfas
Historia jest taka: będzie już z rok, kiedy przyszło do mnie pudełko ze szrotem "po zegarmistrzu". W środku różności, głównie zwłoki Ruhli i jakichś cylinderków, ale w pudełku był też niewielki poszarzały kartonik po papierosach marki Górnik, a w środku jakieś zawiniątka ze starych gazet. Z tych zawiniątek wyłoniło się, kawałek po kawałku, takie coś:
Parę detali:
Numer na mostku zgodny z tym na płycie, dodatkowo nabita siódemka.
Tarcza bez oznaczeń GosCiasZawoda, no i ostała się tylko jedna wskazówka. Oś sekundnika wygląda OK.
Najważniejsza rzecz w tym interesie:
(tutaj coś niewyraźnie wyszło, ale nie będę teraz jeszcze raz odwijał tego z papierków, musicie uwierzyć że czop jest na miejscu)
Niestety na półmostku brakuje paru istotnych kawałków:
Wnętrze dekla:
...a od drugiej strony grawer:
Nie znam się na tak leciwych Rusach, więc będą pytania:
1) datowanie; kiedy to powstało?
2) da się reanimować? potencjalni dawcy? brakuje kamienia na osi balansu, regulatora, no i paru śrubek
3) ktoś ma pojęcie co oznacza grawer na deklu?
pozdrawiam
Narfas
:
1. K-43 z Pierwszej Państwowej Fabryki Zegarów w Moskwie (1GCzZ) z lat 1934-1936. Wewnątrz dekla nazwa 1GCzZ i logo Toczmeh'u. Stawiałbym że zegarek jest bliższy 1934 roku - zachował kwiatowy motyw na deklach
2. Da... ale na to trzeba czasu i środków... nie za wiele ale jednak... na allegro posucha... trzeba szukać na aukro.ua - wpisujesz tam гчз i samo ci wyskakuje... ten zegarek to 7 kamieni ma więc zadanie nieco ułatwione... jak balans cały to jest dobrze... choć nie do końca... najlepiej było by trafić dawcę z tego samego okresu... ale do zrobienia...
3. Trafiłeś zegarek kolejowy... jak chcesz to mogę cię wybawić z kłopotu... po prostu ślij do mnie wiadomość na PW
a na deklu jest Ю. Ж. Д. czyli Южная Железная Дорога - Południowa Kolej Żelazna i numer...
...zegar robił na kolei - służbówka taka...
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-08-12, 20:29, w całości zmieniany 1 raz
Narfas napisał/a: |
1) datowanie; kiedy to powstało? 2) da się reanimować? potencjalni dawcy? brakuje kamienia na osi balansu, regulatora, no i paru śrubek 3) ktoś ma pojęcie co oznacza grawer na deklu? pozdrawiam Narfas |
1. K-43 z Pierwszej Państwowej Fabryki Zegarów w Moskwie (1GCzZ) z lat 1934-1936. Wewnątrz dekla nazwa 1GCzZ i logo Toczmeh'u. Stawiałbym że zegarek jest bliższy 1934 roku - zachował kwiatowy motyw na deklach
2. Da... ale na to trzeba czasu i środków... nie za wiele ale jednak... na allegro posucha... trzeba szukać na aukro.ua - wpisujesz tam гчз i samo ci wyskakuje... ten zegarek to 7 kamieni ma więc zadanie nieco ułatwione... jak balans cały to jest dobrze... choć nie do końca... najlepiej było by trafić dawcę z tego samego okresu... ale do zrobienia...
3. Trafiłeś zegarek kolejowy... jak chcesz to mogę cię wybawić z kłopotu... po prostu ślij do mnie wiadomość na PW
a na deklu jest Ю. Ж. Д. czyli Южная Железная Дорога - Południowa Kolej Żelazna i numer...
...zegar robił na kolei - służbówka taka...
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-08-12, 20:29, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2013-08-12, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
Spam, wielkie dzięki. Mam przedwojennego Rusa i jednocześnie rasowy zegarek kolejowy! (no co że w kawałkach)
pozdrawiam
Narfas
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2013-08-12, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
:
Teraz zdobyć jakiego trupka z dobrymi łożyskami... albo pójść na łatwiznę i zdobyć zdrowy werk i zrobić przekładkę jak od dawna to robią rusowie
dla zainteresowanych
typ 1 http://watch-wiki.org/index.php?title=TYP_1
typ 1 http://watch-wiki.org/ind...rkfamilie_Typ_1
Narfas napisał/a: |
(no co że w kawałkach) |
Teraz zdobyć jakiego trupka z dobrymi łożyskami... albo pójść na łatwiznę i zdobyć zdrowy werk i zrobić przekładkę jak od dawna to robią rusowie
dla zainteresowanych
typ 1 http://watch-wiki.org/index.php?title=TYP_1
typ 1 http://watch-wiki.org/ind...rkfamilie_Typ_1
:
....mój ulubiony "K" też jest
:
Ładny zegarek
Spokojnie do naprawienia, choć pewnie łożysko osi balansu trzeba będzie wymienić. Wypchnij je delikatnie (od spodu) czymś w miarę szerokim, żeby pchać mosiądz a nie kamień i oceń obecność i stan obu kamieni w łożyskach. Jeśli brakuje tylko łożyskowego, to w ten typ oprawki chyba nietrudno coś wstawić (o ile majster sie zna)
Generaleni wygląda, że powinno się dać naprawić niewielki kosztem.
Spokojnie do naprawienia, choć pewnie łożysko osi balansu trzeba będzie wymienić. Wypchnij je delikatnie (od spodu) czymś w miarę szerokim, żeby pchać mosiądz a nie kamień i oceń obecność i stan obu kamieni w łożyskach. Jeśli brakuje tylko łożyskowego, to w ten typ oprawki chyba nietrudno coś wstawić (o ile majster sie zna)
Generaleni wygląda, że powinno się dać naprawić niewielki kosztem.
Ну, погоди!
:
Ostatnio zmieniony przez Spam 2014-05-10, 21:06, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
...odgrzeję temat... choć już nie zbieram to co ciekawszego wrzucę...
...Czystopolski czasowy zawod...
...drugi kwartał 1945 roku... czyli kwiecień, maj albo czerwiec... tarcza ciekawa... mam podobną... i jak ją w powiększeniu oglądam to wydaje się że majaczy logo... i ta tarcza może być autentyczna...
...werk jeszcze bez oznaczeń czystopolskich ale za to już bez puncy "53"
...wyraźne cechy drugiej moskiewskiej fabryki zegarów (ewakuowanej w czerwcu 1941 do czystopola): charakterystyczny dla 2gczz/czczz kamień nakrywkowy balansu oraz półmostek kotwicy... no i jeszcze szeroka śrubka tiretu (szersza średnica niż w 1 gczz)
...jakby kto miał ochotę to wysyła za granicę http://aukro.ua/naruchnye...4218957585.html
[ Dodano: 2014-05-10, 22:03 ]
...na taki kiedyś polowałem...
http://allegro.pl/wostok-...4229753729.html
...fajny stan... opis też niczego sobie Więc zegar musiał być wytrzymały na przeciążenia, które były w czasie ekstremalnego lotu samolotem z silnikami odrzutowymi.
...zegar Hampdena... praktycznie... z dwupłatowca a nadawał się do miga 15... ciekawe gdzie bardziej trzęsło z opisu zegarek ma wadę... ale coś mi się wydaje... z opisu oczywiście, że poluźnił się palec przerzutnika i wystarczy go jedynie na nowo osadzić...
...kufa powinienem brać kasę za wystawianie opinii
PS...i tytuł aukcji Wostok, poljot, raketa, ZEGAR z Fotokarabinu/mig15... no nie wie... ale gdyby wiedział to opis byłby bajeczniejszy
...Czystopolski czasowy zawod...
...drugi kwartał 1945 roku... czyli kwiecień, maj albo czerwiec... tarcza ciekawa... mam podobną... i jak ją w powiększeniu oglądam to wydaje się że majaczy logo... i ta tarcza może być autentyczna...
...werk jeszcze bez oznaczeń czystopolskich ale za to już bez puncy "53"
...wyraźne cechy drugiej moskiewskiej fabryki zegarów (ewakuowanej w czerwcu 1941 do czystopola): charakterystyczny dla 2gczz/czczz kamień nakrywkowy balansu oraz półmostek kotwicy... no i jeszcze szeroka śrubka tiretu (szersza średnica niż w 1 gczz)
...jakby kto miał ochotę to wysyła za granicę http://aukro.ua/naruchnye...4218957585.html
[ Dodano: 2014-05-10, 22:03 ]
...na taki kiedyś polowałem...
http://allegro.pl/wostok-...4229753729.html
...fajny stan... opis też niczego sobie Więc zegar musiał być wytrzymały na przeciążenia, które były w czasie ekstremalnego lotu samolotem z silnikami odrzutowymi.
...zegar Hampdena... praktycznie... z dwupłatowca a nadawał się do miga 15... ciekawe gdzie bardziej trzęsło z opisu zegarek ma wadę... ale coś mi się wydaje... z opisu oczywiście, że poluźnił się palec przerzutnika i wystarczy go jedynie na nowo osadzić...
...kufa powinienem brać kasę za wystawianie opinii
PS...i tytuł aukcji Wostok, poljot, raketa, ZEGAR z Fotokarabinu/mig15... no nie wie... ale gdyby wiedział to opis byłby bajeczniejszy
Ostatnio zmieniony przez Spam 2014-05-10, 21:06, w całości zmieniany 2 razy