Uwzględniając to co znalazłem, wychodzi mi, że raczej powinna to być Pobieda z 2 MCzZ z dolną sekundą oformlienje 127 w różnych wariantach (coś jak te w temacie Krisa o Pobiedach
http://www.czwarty-wymiar...er=asc&start=30 ). Według opisu na stronie 70 katalogu powinna mieć napis Au między uszkami i to się z moją zgadza. Statystycznie te są też najpopularniejsze ze złoconych, a statystyka ma swoje prawa. Do tego pod koniec lat 1950 wręczano w Polsce Pobiedy z 2MCzZ (choć nie tylko) jako nagrodówki. Wiem, bo mam
co prawda chromowana i za pracę przy kolejnym etapie rozbudowy Z. P. Gumowego Stomil w Dębicy, ale dla MO jak najbardziej mogła być złocona.
P.S.
Jak porównują temat Krisa i katalog, to też nie wszystko jest w 100% identyczne. Wcale mnie to nie dziwi
. A czy myślicie, że taka tarcza mogła być w złoconej kopercie 32mm
Podpada pod - 127ЧН/1 albo 392ЧН (str. 70 katalogu)? Bo mnie trochę konfunduje kwestia braku środkowego tłoczenia na tarczy ale różnica w samych subtarczkach też mi wydaje się dziwna...
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.