Proszę się nie sugerować uśmieszkiem, bo mówimy całkowicie serio
Rozpoczęliśmy właśnie prace nad nowym projektem, który jest nietypowy nawet jak na nas
Celem projektu jest skonstruowanie zegarka młodzieżowego.
Jego "patronem" zostanie maskotka żołnierzy armii Generała Andersa - szeregowy Wojtek. Miś syryjski, adoptowany przez naszych żołnierzy podczas ich tułaczki w Iranie.
Jeśli ktoś nie zna jego historii, zachęcam :
http://www.niedzwiedzwojtek.pl/
Miś Wojtek stał się ikoną wiernego towarzysza i przyjaciela, dzielił trudy z żołnierzami - i przeszedł cały szlak bojowy armii polskiej. Dosłużywszy się stopnia sierżanta, został zdemobilizowany i spędził resztę swych dni w Edynburgu.
Jest żyjącym w świadomości ciepłym dowodem na to, że aby mieć polską duszę, można być pochodzącym z Syrii Irańczykiem - i wcale nie trzeba być człowiekiem
Ta piękna historia warta jest upamiętnienia, i zrobimy to na swój sposób
Powstanie zegarek młodzieżowy o klasycznych, ponadczasowych liniach i kształtach.
Skupimy się na jego wygodzie noszenia i dość dużej uniwersalności.
Szacowane w tej chwili parametry koperty to średnica 38 mm przy grubości około 6 mm.
Ponieważ w przypadku zegarka młodzieżowego mechaniczne serce jest bardziej wadą niż zaletą - do środka trafi nowy, dostępny od kwietnia 2016 mechanizm Seiko/TMI z serii VH. VH to seria mechanizmów z płynącym z częstotliwością 1/4s sekundnikiem. W porównaniu z klasycznymi mechanizmami kwarcowymi, mają 2-3x większy moment obrotowy. Dzięki temu, można dość swobodnie stylizować wskazówki, ponieważ mechanizm ma siłę by je "ruszyć", mówiąc wprost
My się bierzemy do roboty, a Wy posłuchajcie tej historii :
https://www.youtube.com/watch?v=2Xt8iKsvmVs
Odpowiedz do tematu
:
Pomysł super!!
Tylko pytanie - czy przez młodzież rozumiesz "komunistów" czy raczej trochę starszych? Bo 38 to może myć trochę mało dla starszych - wiesz jakie łapska teraz som u młodzieża
Tylko pytanie - czy przez młodzież rozumiesz "komunistów" czy raczej trochę starszych? Bo 38 to może myć trochę mało dla starszych - wiesz jakie łapska teraz som u młodzieża
"trzeba nim począśc zeby zaczoł chodzic"
:
Ostatnio zmieniony przez mw75 2016-05-11, 13:03, w całości zmieniany 1 raz
I piwko w zestawie:
Ostatnio zmieniony przez mw75 2016-05-11, 13:03, w całości zmieniany 1 raz
Antisocial and faceless...
:
Ostatnio zmieniony przez Obik 2016-05-11, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
A młodzież to chyba teraz kupuje smartwatche a nie takie zegarki dla zgredów jak my?
Ostatnio zmieniony przez Obik 2016-05-11, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
:
Panny Wyklęte mają więcej ciekawych tematów na zegarki w swych piosenkach
:
Ja mam w domowej biblioteczce taka ksiazke:
Pozdrawiam
Eryk
Pozdrawiam
Eryk
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
Alez nikt Ci Marasku nie zabrania rób wg ciekawszego pomysłu tych zaklętytch
Maras68 napisał/a: |
Panny Wyklęte mają więcej ciekawych tematów na zegarki w swych piosenkach |
Alez nikt Ci Marasku nie zabrania rób wg ciekawszego pomysłu tych zaklętytch
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
ja liczę na ALAMO i Svedosa w tej kwestii
:
Bier jakąś ciekawą literature do Pabianic, może Ci się uda Starszego Pana upoić i przekonać
A potem jeszcze Paprykarza ciężkie dni przed Tobą
A potem jeszcze Paprykarza ciężkie dni przed Tobą
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
38 mm to dość uniwersalny rozmiar jest. Moja srala starsza ma takiego nurka Citizena, i spoko nosi. A przy okazji to nie jest coś za małego żeby dzieciak nosił jak podrośnie, na maturę np
kwater napisał/a: |
Pomysł super!!
Tylko pytanie - czy przez młodzież rozumiesz "komunistów" czy raczej trochę starszych? Bo 38 to może myć trochę mało dla starszych - wiesz jakie łapska teraz som u młodzieża |
38 mm to dość uniwersalny rozmiar jest. Moja srala starsza ma takiego nurka Citizena, i spoko nosi. A przy okazji to nie jest coś za małego żeby dzieciak nosił jak podrośnie, na maturę np
:
Wojtek jest też wspomniany w Wikipedii, a oto bibliografia z artykułu o nim z tejże:
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek spod Monte Cassino: opowieść o niezwykłym niedźwiedziu, Gryf Publications LTD, Stowarzyszenie Polskich Kombatantów, Londyn 1968 (pol.)
Geoffrey Morgan, Wiesław Antoni Lasocki Soldier bear, wyd. Gryf Publications, Londyn 1971, ISBN 0-00-211793-2 (ang.)
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek. Niedźwiedź-żołnierz, Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego, Londyn 1986 (pol.)
Gaye Hiçyılmaz, Annie Campling And the Stars were Gold, wyd. Orion Children’s, Londyn 1997, ISBN 1-85881-481-2 – książka dla dzieci (ang.)
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek spod Monte Cassino: opowieść o niezwykłym niedźwiedziu, Polska Fundacja Kulturalna, Londyn 2003, ISBN 0-9543805-3-3 (pol.)
Janusz Przymanowski Kanonier Wojciech, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 1979, ISBN 83-210-0085-1, z serii zeszytów dla dzieci o zwierzętach, uczestnikach wojny (pol.)
Maryna Miklaszewska Wojtek z Armii Andersa, Fronda, Warszawa 2007, ISBN 978-83-88747-26-7 (pol.)
Garry Paulin Voytek – The Soldier Bear, ilustracje Sophie Stubbs, nakładem autora, 2008, ISBN 978-0-9558295-0-5.
Łukasz Wierzbicki Dziadek i niedźwiadek. Historia prawdziwa, Pointa, Konstancin 2009, ISBN 978-83-924991-1-4 – książka dla dzieci (pol.)
Aileen Orr, Niedźwiedź Wojtek. Niezwykły żołnierz Armii Andersa, Replika, Poznań 2011 (wydanie oryginalne: Wojtek the Bear: Polish War Hero, Birlinn Ltd, Published 20/09/2010, ISBN 9781841588452)
Aleksandra Zaprutko, Niedżwiedź szeregowym Polskich Sił Zbrojnych? Czemu nie!, „Ciekawostki historyczne”, 4 kwietnia 2011.
Komiks „Jak niedźwiedź Wojtek został polskim żołnierzem” w 4 wersjach językowych: polskiej, włoskiej, angielskiej i francuskiej. Komiks powstał w ramach projektu eTwinning (2010 – 2011)realizowanego przez Zespół Szkół Tekstylno-Handlowych w Żaganiu pod kierunkiem Wioletty Sosnowskiej i Paolini-Cassiano, Imola, Włochy; pod kierunkiem Angeli Riccomi. Autorką rysunków jest Anna Kret.
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek spod Monte Cassino: opowieść o niezwykłym niedźwiedziu, Gryf Publications LTD, Stowarzyszenie Polskich Kombatantów, Londyn 1968 (pol.)
Geoffrey Morgan, Wiesław Antoni Lasocki Soldier bear, wyd. Gryf Publications, Londyn 1971, ISBN 0-00-211793-2 (ang.)
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek. Niedźwiedź-żołnierz, Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego, Londyn 1986 (pol.)
Gaye Hiçyılmaz, Annie Campling And the Stars were Gold, wyd. Orion Children’s, Londyn 1997, ISBN 1-85881-481-2 – książka dla dzieci (ang.)
Wiesław Antoni Lasocki Wojtek spod Monte Cassino: opowieść o niezwykłym niedźwiedziu, Polska Fundacja Kulturalna, Londyn 2003, ISBN 0-9543805-3-3 (pol.)
Janusz Przymanowski Kanonier Wojciech, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 1979, ISBN 83-210-0085-1, z serii zeszytów dla dzieci o zwierzętach, uczestnikach wojny (pol.)
Maryna Miklaszewska Wojtek z Armii Andersa, Fronda, Warszawa 2007, ISBN 978-83-88747-26-7 (pol.)
Garry Paulin Voytek – The Soldier Bear, ilustracje Sophie Stubbs, nakładem autora, 2008, ISBN 978-0-9558295-0-5.
Łukasz Wierzbicki Dziadek i niedźwiadek. Historia prawdziwa, Pointa, Konstancin 2009, ISBN 978-83-924991-1-4 – książka dla dzieci (pol.)
Aileen Orr, Niedźwiedź Wojtek. Niezwykły żołnierz Armii Andersa, Replika, Poznań 2011 (wydanie oryginalne: Wojtek the Bear: Polish War Hero, Birlinn Ltd, Published 20/09/2010, ISBN 9781841588452)
Aleksandra Zaprutko, Niedżwiedź szeregowym Polskich Sił Zbrojnych? Czemu nie!, „Ciekawostki historyczne”, 4 kwietnia 2011.
Komiks „Jak niedźwiedź Wojtek został polskim żołnierzem” w 4 wersjach językowych: polskiej, włoskiej, angielskiej i francuskiej. Komiks powstał w ramach projektu eTwinning (2010 – 2011)realizowanego przez Zespół Szkół Tekstylno-Handlowych w Żaganiu pod kierunkiem Wioletty Sosnowskiej i Paolini-Cassiano, Imola, Włochy; pod kierunkiem Angeli Riccomi. Autorką rysunków jest Anna Kret.
Tak wyglądała Zina aka Zinajda.
:
daj spokój to czas na relaks
Derekcja ma swoje już dawno zaplanowane projekty, co ja mogę biedny miś
goTomek napisał/a: |
Bier jakąś ciekawą literature do Pabianic, może Ci się uda Starszego Pana upoić i przekonać
A potem jeszcze Paprykarza ciężkie dni przed Tobą |
daj spokój to czas na relaks
Derekcja ma swoje już dawno zaplanowane projekty, co ja mogę biedny miś
:
Uniwersalny rozmiar to jest 42 mm, taki to i normalny facet i modna kobitka ponosi.
38 to rozmiar na żółte rączki albo dla białych dziadków, tkwiących jedną nogą w erze Bulovy czy innego Atlantika w "męskim" rozmiarze 36
Ale co ja się znam...
Głosuję kupując bądź nie i taki liliputek absolutnie nie dla mnie.
Odpowiedz do tematu
ALAMO napisał/a: | ||
38 mm to dość uniwersalny rozmiar jest. Moja srala starsza ma takiego nurka Citizena, i spoko nosi. A przy okazji to nie jest coś za małego żeby dzieciak nosił jak podrośnie, na maturę np |
Uniwersalny rozmiar to jest 42 mm, taki to i normalny facet i modna kobitka ponosi.
38 to rozmiar na żółte rączki albo dla białych dziadków, tkwiących jedną nogą w erze Bulovy czy innego Atlantika w "męskim" rozmiarze 36
Ale co ja się znam...
Głosuję kupując bądź nie i taki liliputek absolutnie nie dla mnie.